Malin Ekmans avsked till idag nyheter är ledsamt | Lisa Irenius

Malin Ekmans avsked till idag nyheter ar ledsamt Lisa


På idag nyheter tror vi också på redaktionellt arbete: en kontinuerlig dialog mellan redaktörer och skribenter för att leva upp till våra journalistiska ambitioner.

Och vi tror att saklig, oberoende nyhetsjournalistik gör bra att samexistera med opinionsjournalistik som har högt i tak. På idag nyheter:s ledarsidor, kultursidor och debattsidor ger vi utrymme för skribenter med väldigt olika perspektiv och som vågar resonera självständigt, även i obekväma frågor.

I en polariserad social medievärld möts även sådana publikationer av misstänksamhet. När skribenten Lena Andersson i helgen i en ledarspalt resonerade om huruvida idéer om “folkutbyte” ska betraktas som en konspirationsteori, var det direkt debattörer på X som gjorde det “idag nyheter normaliserar folkutbyte”. Men nej. På idag nyheter tror vi på fritt tänkande.

Framför allt tror – och vet vi – att det också finns många läsare och lyssnare som både vill ha saklig, nyanserad nyhetsjournalistik och utmanas i sina tankar av oberoende åsiktsskribenter. Människor som verkligen uppskattar fri opinionsbildning.

I sin text från År 2020 påpekade Malin Ekman att en uppgift för journalister är att lyfta fram information som komplicerar bilden.

Vad hände? Som jag har berättat för Malin så skulle jag vilja träffa henne för ett samtal om vad som gick fel i vårt samarbete, mellan kollegor. Jag vill förstå mer. För min del fortsätter jag att tro på just detta: att såväl journalister som medborgare ska vara vaksamma mot ensidighet, mot berättelser som bara presenterar en sida av historien. Det är vad jag uppfattar driver oss alla som jobbar på idag nyheter, journalister såväl som redaktörer. Sanningen är nästan alltid mer komplicerad än så. Oavsett om det är mediedebatten, Trump eller senaste stormen på X.

Lisa Irenius är sedan den 23 november 2023 chefredaktör och ansvarig utgivare på idag nyheter.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen