De vanligaste brotten som företagare i Sverige utsätts för är inbrott, stöld, skadegörelse och bedrägeri.
Men långt ifrån alla brott som begås mot företag syns i anmälningsstatistiken, enligt medlemsorganisationen Företagarna som samlar närmare 60 000 små och medelstora företag i Sverige.
– Statistiken är svårtolkad och visar inte hur utbredd brottsligheten mot företag faktiskt är, säger Tobias Adielsson, expert på Företagarna.
Det där brottet mot näringslivet inte fullt ut avspeglas i den officiella statistiken beror till stor del på att företagarna inte polisanmäler de brott de utsätts för.
Andelen företagare som uppger att de aldrig polisanmäler brott har fördubblats mellan 2017 och 2024, enligt Företagarnas egna undersökningar.
– Då var det cirka 20 procent av företagarna som sa att de aldrig anmäler några brott och nu är siffran uppe i nästan 40 procent, säger Tobias Adielsson, expert på Företagarna.
Den vanligaste anledningen till att företagare inte anmäler brotten är att de inte ser någon mening med det, eftersom utredningarna oftast läggs ner. Många företagare upplever att det därför är onödigt att lägga tid och resurser på att ta fram en rapport, enligt Tobias Adielsson.
– Företagen har tappat förtroendet för att polisen tar deras utsatthet på allvar, säger han.
Fyra procent av de svarande företagarna uppger att de inte anmäler brott för att de är rädda för vilka konsekvenser det kan få. År 2022 uppgav endast en procent av företagarna det som skäl för att inte anmäla.
– Det är en oroande utveckling som drabbar företag som verkar i områden där det finns rädsla för hot och våld, säger Tobias Adielsson.
I sina undersökningar Företagarna har frågat svenska företagare vad som kan få dem att faktiskt anmäla brott i större utsträckning. De flesta svarande svarade att de skulle vara mer benägna att anmäla om polisen utredde massbrott, som stöld, skadegörelse och försök till bedrägeri, i större utsträckning.
Anmälningsbenägenheten skulle också öka om polisen blev bättre på att förklara vad affärsmännens anmälningar faktiskt har lett till, även om utredningarna läggs ner.
– Vi vet att anmälningar ofta är värdefulla för polisen, även om de inte leder till några fällande domar. Många företagare efterfrågar fler synliga poliser och ett närmare samarbete med det lokala näringslivet, säger Tobias Adielsson.
Fakta.Brott mot näringslivet
30 procent av svenska företagare har varit utsatta för brott de senaste fem åren.
De vanligaste brotten som företag utsätts för är så kallade massbrott, som stöld, bedrägeri, skadegörelse och inbrott.
De vanligaste anledningarna till att företagare inte anmäler de brott de utsätts för är:
● Att de inte ser någon mening med det.
● Att det är komplicerat och tidskrävande att upprätta en rapport.
● Att de anser att brottet inte var tillräckligt grovt.
● Att de inte vågar på grund av risken för straff.
Källa: Företagarnas anmälan Brottsanmälan saknas – Hur får vi företagare att börja anmäla brott?
Svenskt Näringsliv räknas med att de brott som begås mot företag i Sverige kostar cirka 100 miljarder kronor årligen. Det inkluderar direkta kostnader för själva brotten, och indirekta kostnader som säkerhetslösningar och intäktsbortfall för företag som inte kan fortsätta sin verksamhet.
– 17 procent av svenska företagare har funderat på att lägga ner sin verksamhet på grund av de brott de utsätts för, säger Tobias Adielsson.