Martin Liby Troein: Biden gjorde bort sig – men det är inget mot vad Demokraterna gjort

080bb420 b082 4fdc a53d 22e4c4a90479080bb420 b082 4fdc a53d 22e4c4a90479

“Av testet att döma klarade han allt” bedömas New York Times. Joe Biden hade talat med en “stark röst” och gjort “få misstag” när han välkomnade Natos ledare till Washington på tisdagen, underströk tidningens reporter.

Det är en märklig prövning som har ägt rum sedan presidentens bedrövliga debattframträdande för två veckor sedan, där varje stavelse och rörelse nu sätts under lupp. Och det är inte på något sätt på väg att ta slut.
Krismötena avlöser varandra. Demokraternas finansiärer skär av bidragen. Bidens opinionssiffror sjunker.
Presidenten har mer att bevisa, det uttrycks.
Men hur ska han kunna göra det? Vad ska han bevisa? Att han inte är 81 år?
Debatten var en katastrof, men vem var förvånad över att något sådant kunde hända? Efter “state of the union”-talet i våras handlade rubrikerna om lättnad: Presidenten visade dem – han kunde hålla ett tal!

Biden har åldrats under sin tid i Vita huset, säger många. Sant, men han var ganska gammal 2020 också, och absolut ingen demon på debattscenen.

Det riktigt uppseendeväckande var därför demokraternas reaktion. Några minuter in i debatten smsade höga representanter varandra i panik. Ungefär en timme senare var det möjligt Läs om i New York Times.
Biden har åldrats under sin tid i Vita huset, säger många. Sant, men han var ganska gammal 2020 också, och absolut ingen demon på debattscenen. Feluppgifterna var frekventa och kunde uppfattas som åldersrelaterade, noterade denna ledare redan då.

Biden är det fortfarande klarsynt och beslutsam, säger de som vet. “Jag har träffat honom fyra gånger och blivit imponerad fyra gånger”, vittna Statsminister Ulf Kristersson.
Det finns väl ingen som sover dåligt om nätterna rädd att den amerikanske presidenten ska trycka på kärnkraftsknappen i förvirring? Svåra kriser har hanterats väl av förvaltningen. Det finns inget som tyder på att det inte är Biden som har sista ordet.
Det har dock varit tydligt från första början att han inte är lika uthållig som en yngre man, och det märks när han står framför kamerorna. Det har varit en lång tid rapporterad om att Biden undviker framträdanden på kvällen. Han håller få och korta presskonferenser.
Det är fullt rimligt att ha åsikter om detta. En stor del av en presidents roll handlar om att förklara sin politik för medborgarna. Det är inte konstigt om ett parti vill ha en kandidat som fixar detta.
Men vilken som helst av de tunga demokraterna som nu tycker att Joe Bidens är för gammal kunde ha sagt det innan primärvalsprocessen startade. Någon mer än okänd kongressledamot Dean Phillips hade kanske kunnat kasta sin hatt i ringen. Vilken som helst av finansiärerna som nu fryser sina bidrag kunde ha öppnat plånboken för en utmanare.
Men alla valde att sitta still i båten. Och nu har demokraterna fastnat.

Och om demokraterna har ett större problem än Bidens ålder så är det just detta. För om det är något väljarna hatar så är det kaos.

Partiet har en kandidat som det inte står enat bakom. Oenighet och missnöje visas för hela världen. Och om demokraterna har ett större problem än Bidens ålder så är det just detta. För om det är något väljarna hatar så är det kaos.
Här i Sverige minns vi alla Socialdemokraternas dopp under Håkan Juholt. Britterna har precis straffat toryerna för ständiga strider. Demokraterna förlorade själva presidentvalen 1968 och 1980 efter att ha kämpat mer med varandra än motståndaren.

I media drömmar Demokratiska opinionsbildare att en av partiets veteraner eller ledningen i kongressen borde skjuta Biden åt sidan. En ny kandidat – helst någon spännande guvernör som Michigans Gretchen Whitmer eller Pennsylvanias Josh Shapiro – ska väljas i ett “öppet konvent” där delegaterna som Biden vann i vårens primärval kan rösta som de vill.
Det är ganska orealistiskt, även bortsett från det faktum att ingen kan tvinga Biden att flytta. På den tiden då konventet inte var något annat än en show, kontrollerades delegaterna av partichefer. De avgörande besluten togs i rökfyllda lokaler. Nu skulle allt sluta i ett slagsmål inför öppen ridå, just det som måste undvikas.
Mer realistiskt stänger partiet efter Biden i hopp om att oppositionen mot Trump vinner i slutändan. Men sprickorna i fasaden går inte att täta helt, presidenten kommer att jagas genom kampanjen med partikamraternas oroliga uttalanden.
Kanske Biden själv inser detta och kliver åt sidan – och pekar på vicepresident Kamala Harris? Enligt observatörer är hon ett svagare kort än Whitmer eller Shapiro – men kan som Bidens partner sägas dela det mandat han fick i primärvalet, och ena demokraterna.
En sista present till festen.
Republikanerna marscherar samtidigt bestämt bakom Donald Trump.
Ex-presidenten har lovat att hämnas på sina motståndare om han vinner, efter att ha försökt störta ett demokratiskt val en gång.
Det borde skärpa sinnena. Inte minst Joe Bidens.
Läs mer:
Martin Liby Troein: Gosa inte med Nigel Farage, sa Boris Johnson i ett ögonblick av klarhet
DN:s redaktion: Om Biden inte ens klarar en debatt – hur ska han vinna valet?


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen