Mer bröstcancer kan hittas med AI

668c4525e4b0a33c8bcf9aaa 1720468775070?location=main&w=1200&resize=1200,0&ssl=1


AI kan öka upptäckten av bröstcancer i ett tidigt skede.
Det visar en ny studie från Karolinska Universitetssjukhuset som forskaren Fredrik Strand nu hoppas ska kunna rädda liv.
– Det har verkligen överträffat våra förväntningar, säger han.

Alla kvinnor över 40 år kallas vartannat år till mammografi för att upptäcka eventuell bröstcancer.

Tidig upptäckt av bröstcancer minskar dödligheten bland de diagnostiserade och i mer än 30 år har mammografiscreening således varit en viktig nyckel för att minska dödligheten i bröstcancer.

– Men tyvärr missar man ungefär 30 procent av bröstcancer trots att man går på sin screening, säger Fredrik Strand som radiolog och forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

“Överträffade våra förväntningar”

För att hitta svårare att upptäcka bröstcancer kan man använda magnetröntgen. Men eftersom detta är tio gånger dyrare än ett mammografi har Fredrik Strand och hans kollegor utvecklat ett AI-system som kan analysera mammografibilderna.

Och i en ny studie från Karolinska Universitetssjukhuset, där kvinnor som enligt AI-verktyget kunde ha missat cancer erbjöds ytterligare en undersökning med MR, upptäcktes bröstcancer bland 36 av cirka 500 friskförklarade kvinnor efter mammografin.

– Vi hoppades att det skulle bli ett bra resultat, att vi skulle lyckas hitta någon cancer. Men det har verkligen överträffat våra förväntningar, säger Fredrik Strand.

Tio gånger fler fall kan upptäckas

Nu Fredrik Strand hoppas att den nya tekniken ska kunna minska dödligheten i bröstcancer.

– För en av 200 kvinnor upptäcks cancer vid mammografiscreeningen. Och så går man på screening för den risken eller sannolikheten, förklarar Fredrik Strand och fortsätter:

– Här är det en av 20.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen