Resan till mottagningen kan vara lång och vårdbesöket tar ofta hela dagen då servicetransport ska användas. Vårdbesöket må vara kort, men med resor, väntetider och förberedelser blir det en lång dag. Vissa patienter tvingas avstå från vårdbesöket då de inte orkar ta sig till mottagningen.
Vårdbesöket kan innebära att patienten får information som kan ta 10 minuter. Informationen ska kunna ges över telefon eller genom ett digitalt vårdbesök. Det kan också handla om enkla åtgärder som att mäta trycket i ett ben för att avgöra om operation behövs eller om något fysiskt hjälpmedel behöver justeras.
Samordningen av vårdbesök kan också brytas och vårdbesök bokas trots att patienten precis blivit inlagd eller två vårdbesök bokas nära varandra istället för att åtgärderna genomförs vid ett och samma besök. Anhöriga får ofta försöka koordinera och driva på för att lösa det praktiska för patienten. Det här är inte hållbar, strukturerad, patientcentrerad vård.
Vänsterpartiet anser att detta behöver ändras. Det krävs en bättre samordning där patienten verkligen står i centrum, en ökad användning av digitala lösningar och/eller en mer behovsbaserad närvaro av specialistmottagningar på de mindre sjukhusen i länet. Detta skulle säkerställa en god och nära vård.
Specialistmottagningen kan ha anpassade, fasta besökstider på de mindre sjukhusen i länet, en eller ett par dagar i månaden. Det behövs också strukturella förändringar med samordning kring patientjournalen så att svårt sjuka och multisjuka äldre verkligen får den vårdsamordning de behöver för att vården ska bli trygg och patientsäker.
Därför föreslår Vänsterpartiet att en utredning genomförs för att förbättra samordningen av patientvården och öka den lokala närvaron av specialistvård för svårt sjuka och multisjuka äldre.
Ulla Andersson (V), regionråd i opposition
Kristina Sjöström (V), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.