Den privata förmögenheten har vuxit kraftigt i Sverige de senaste decennierna och antalet svenska miljardärer ökar. Utvecklingen, och den ojämlikhet den ska ha skapat, har problematiserats av politiker, forskare och debattörer. Nu visar forskning att det faktiskt kan vara tvärtom.
– Vanligt folk har också blivit mycket rikare, säger nationalekonomen Daniel Waldenström i Nyhetsmorgon.
Svenskarnas förmögenheter har växt under lång tid. Både bland de allra rikaste och bland “vanliga människor”. Den senares totala ägande har vuxit snabbare än “elitens” ägande, säger Daniel Waldenström, nationalekonom och professor vid Institutet för näringslivsforskning.
Så det har gått hand i hand. Det har inte varit ett nollsummespel där vissa har blivit rikare och andra blivit fattigare. Välståndsutvecklingen, tillväxten, har gjort att vi faktiskt alla har blivit rikare. Och det har blivit mer jämställt, säger Daniel Waldenström.
Det är så jämställdhet definieras i forskningen
Jämställdhet har flera definitioner. Daniel Waldenström har i sin forskning framför allt tittat på förmögenhetsägande. Alltså bostäder, banksparande, aktier och företag. Det finns en grundläggande ojämlikhet. Vissa är miljardärer och mycket rikare än vanliga människor.
Det ser alla, men när vi ser på befolkningen som helhet, då ser vi att ojämlikheten har minskat kraftigt genom historien. Det har inte heller ökat särskilt mycket den senaste tiden eftersom ägandet har spridit sig bland befolkningen, säger han.
Fler svenskar äger sina hem. Fler har investerat i aktiefonder och pensionssparande. Det är enligt Waldenström vad som visar den faktiska utvecklingen av jämställdhet.
Nästan tre fjärdedelar av all fastighet i Sverige idag ägs av vanligt folk, säger han.
Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play
Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.