Miljardärfamilj utnyttjade sina anställda

23 Hinduja webb


En schweizisk domstol fann i fredags flera medlemmar av familjen Hinduja skyldiga till att ha utnyttjat hemtjänstemän i en lyxvilla i Genève. Samtidigt friades alla familjemedlemmar från den allvarligare anklagelsen om människohandel.

Familjen Hinduja har stora ägarintressen inom olja, gas, bank och sjukvård och Hinduja Group finns i över 38 länder och sysselsätter cirka 200 000 personer. Deras förmögenhet på 492 miljarder pund gör dem till Storbritanniens rikaste familj, men trots sin rikedom har de betalat sina pigor en liten penning, rapporterar Väktaren.

De anställda ska ha flugits från sitt hemland Indien för att arbeta för familjen som hembiträden. Bland anklagelserna fanns också påståenden om att de anställda ska ha fått sina pass beslagtagna och fått liten frihet att lämna huset, anklagelser som familjen har förnekat.

Familjen Hinduja nådde en ekonomisk uppgörelse utanför domstol med tre av de tidigare anställda, men åklagaren Yves Bertossa beslutade ändå att gå vidare med ärendet på grund av anklagelsernas allvar.

I slutförklaringen anklagade åklagaren familjen för att ha utnyttjat den “asymmetriska situationen”, beroendeställningen, mellan arbetsgivare och en utsatt arbetstagare.

– De tjänar på världens elände, sa Bertossa i rätten, skriver tidningen.

Personalen fick en dagslön på 93 kronor för att arbeta 18 timmar om dagen, vilket är mindre än en tiondel av en schweizisk minimilön, skriver BBC. Under rättegången tog åklagaren också upp att familjen spenderade mer pengar på sin hund än på personalen.

Hindujafamiljens försvarsadvokat Nicolas Jeandin hävdade dock att de tre målsägandena fick förmåner utöver sina löner, att de var fria att lämna villan och att de inte behandlades som slavar.

En annan advokat, Robert Assael, hävdade att de anställda var “tacksamma mot hindujafamiljen för att de erbjöd dem ett bättre liv”

Prakash Hinduja och hans fru Kamal Hinduja dömdes till fyra år och sex månaders fängelse, och deras son Ajay och hans fru Namrata dömdes till fyra års fängelse.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen