Miljoner hotas av massvält i inbördeskrigets Sudan

a69101f2 d1da 4475 89c6 c23f7557f7db


Kriget i Sudan har rasat sedan april förra året och har nu tvingat över tio miljoner människor att fly från sina hem. Biståndsorganisationer varnar för att den största svälten i modern tid kan bli ett faktum om striderna inte bromsar in eller upphör helt.

Läget antas vara värst i provinsen Darfur i de västra delarna av landet, som kontrolleras av rebellgruppen RSF, Rapid Support Forces.
– Vissa äter bara asida, en degklump gjord på majs- eller vetemjöl, eftersom de inte har råd med mer, säger Muhammad Gali till DN på telefon.
Den 36-årige sudanesiske ekonomen som tidigare var anställd på en bank befinner sig i staden Zalinjay i Darfur. Han förklarar för DN att det i det här området finns en del mat som kommit in från grannländerna, men att priserna har skjutit i höjden.

Muhammad Gali.

Foto: Privat

– Allt är väldigt dyrt. Och vattnet som finns att dricka är inte rent, säger han.
Det var i april förra året som inbördeskriget bröt ut i Sudan. Fyra år tidigare hade den mångårige diktatorn Omar al-Bashir störtats i en folkligt stödd revolt. Under de följande åren deltog civila representanter i en internationellt stödd övergång till demokrati, men denna process dog när arméchefen Abdel Fattah al-Burhan genomförde en militärkupp 2021. Till sitt stöd hade han Mohamed Hamdan Dagalo, allmänt känd under sitt smeknamn Hemedti, som var ledare för den paramilitära milisstyrkan RSF med rötter i Darfur.
Det är dessa två personer, al-Burhan och Hemedti, som har blivit fiender och nu kämpar med alla medel för att ta kontroll över landet. Om kriget fortsätter riskerar Sudan att kollapsa som en stat med katastrofala långsiktiga konsekvenser.

Men redan nu har striderna pågått så länge att maten är på väg att ta slut för landets mest utsatta. Clingendael-institutet i Nederländerna har nyligen uppskattat att omkring 2,5 miljoner människor riskerar att svälta under de kommande fyra månaderna.

Freds- och konfliktforskare Johan Brosché vid Uppsala universitet.

Foto: Jonas Eng

– De här senaste siffrorna chockade även mig, som har följt Sudan så nära och så länge, säger Johan Brosché, som är freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet.
Han fruktar en hungersnöd i Sudan kan vara av en sådan omfattning att den kommer ihåg av en hel generation, som svältkatastroferna i 1960-talets Biafra i Nigeria eller 1980-talets Etiopien. Och han påpekar att svältkatastrofer skapas av människor.
– En mycket vanlig missuppfattning är att det är naturkatastrofer som skapar svält. Men om vi tittar på de svåra situationer vi nu har i Gaza och i Sudan så ser vi att det finns hjälp men att det hindras från att komma fram, säger Brosché och fortsätter:
– Båda aktörerna i Sudan använder svält som ett vapen i kriget. De stoppar hjälpsändningar och nekar nödhjälp till områden som kontrolleras av någon annan. Det är hemskt.
Något omedelbart slut på kriget inte se Brosché inom en snar framtid. Situationen försvåras av att det finns flera olika nivåer i konflikten, vilket beror på arvet från diktatorn Omar al-Bashir. Han styrde sitt land genom att spela ut sina motståndare mot varandra. Med hans försvinnande från platsen har många lokala och regionala konflikter kommit upp till ytan.
Muhammad Gali i Darfur säger att hans två bröder hamnade på olika sidor när kriget bröt ut. Mellanbror Musab, 32, var i armén medan yngste bror Yakub, 30, kämpade för milisen RSF. Ett par månader in i kriget hoppade Musab av från armén och anslöt sig till sin bror.
– Armén ses som rasistisk mot människor från Darfur, som de antar är lojala mot RSF, säger Gali.

Inbördeskriget bröt ut i huvudstaden Khartoum förra året men spred sig snabbt till andra delar av det stora landet.

Foto: AFP

USA:s särskilda sändebud Tom Periello varnade i början av juni eftersom Sudan riskerar att bli ett “Somalia på steroider”. Det regionala grannlandet Somalia har saknat verklig statsmakt sedan det imploderade 1991. En liknande upplösning är helt tänkbar i Sudan.
Brosché menar att det för närvarande är mindre viktigt att få till stånd en varaktig fred.
– Man kan förstå om frågan väcks, men när det pågår ett väldigt intensivt krig räddar man ofta fler människor genom att först sänka intensiteten i kriget.

Där har omvärlden en roll att spela genom att sätta press på de stridande parternas finansiärer. Ett antal länder i Mellanöstern är ekonomiskt involverade i Sudan. Förenade Arabemiraten, dit Sverige exporterar vapen och som finns på RSF:s hemsidaär ett land som Brosché lyfter fram som känsligt för påtryckningar.
– De vill ha mycket välvilja och är inte immuna mot kritik. Om det lyfts fram väldigt starkt att de är indirekt ansvariga för en hungersnöd av den här storleken, då kan man påverka dem, säger han.

Fakta.Tidigare Afrikas största land

Sudan var tidigare Afrikas största land till yta. Landet delades 2011 när Sydsudan blev självständigt.

Det nuvarande Sudan är fortfarande mer än fyra gånger så stort som Sverige i yta. Landet har 45 miljoner invånare. Över tio miljoner av dessa har tvingats lämna sina hem på grund av kriget.

Läs mer:
Sudan genomgår två av världens värsta kriser samtidigt


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen