3df4915d c4a9 4453 88da e019a2a39dd1

Vet du vad ett gratisbrev är?

Om svaret är nej behöver du inte skämmas, för du är verkligen inte ensam.

Här går vi igenom vad svenskarna vet om det svenska pensionssystemet – och hur du kan få hjälp med att ta kontroll över ditt sparande.

Ta första steget mot en högre pension – sammanställ dina gratisbrev

En avmattad ekonomi och en situation som har försatt samhället i lågkonjunktur påverkar oss alla olika. De allra flesta av oss kan nog åtminstone känna igen oss i att ha blivit mer ekonomiskt medvetna och med det leta efter sätt att sänka våra vardagliga utgifter.

Våra ekonomiska förutsättningar i närtid har alltså blivit prioriterade, men det är fortfarande många som tvekar att få tag i pensionssparandet. En förklaring är att det kan kännas långt borta – och en annan att det kan kännas krångligt.

– Det är många som har svårt att sätta sig in i hur pensionssystemet ser ut och fungerar, vilket kan leda till att människor inte är aktiva i sina pensionsval förrän de närmar sig slutet av sitt arbetsliv, säger Max Danielsson på Svenska Fribrevsbolaget .

Faktum är att kunskapen om hur det svenska pensionssystemet fungerar är låg i vårt land. Till exempel är det bara var fjärde person som vet vad ett gratisbrev är och var tredje person har aldrig hört talas om det, visar en undersökning gjord av Ipsos och Svenska Fribrevsföreningen.

Det är ett gratisbrev

Så vad är ett gratisbrev? Enkelt förklarat är det en pensionsförsäkring där utbetalningarna har slutat komma in och där utbetalningarna ännu inte har börjat. Gratisintyg uppstår oftast när du byter jobb och i snitt samlar du cirka åtta gratisintyg under ditt yrkesverksamma liv, oftast fördelade på flera olika pensionsbolag.

– Vi vet att många har svårt att få en överblick över sitt sparande, inte minst när pensionsförsäkringarna är spridda på flera olika pensionsbolag. De senaste årens lagändringar har varit positiva för konsumenten som nu äntligen har bättre möjligheter att flytta och samla på sig sitt pensionssparande, säger Max Danielsson.

“Många fler skulle behöva kontrolleras”

Samma undersökning visar att 37 procent av svenskarna inte vet om de har ett gratisbrev och att endast 16 procent uppger att de har minst ett gratisbrev. Genomsnittssvensken har dock åtta gratiscertifikat när han börjar närma sig pensionsåldern.

– Nästan alla tycker att det är viktigt att gå i pension med så hög pension som möjligt. Ur den synvinkeln skulle många fler behöva få kontroll över sin pension och samla in sina besparingar och se över sina avgifter, säger Max Danielsson.

Svenska Fribrevsbolaget är en aktör som hjälper dig som privatperson med just detta, genom att erbjuda en kostnadsfri analys av vilka gratisbrev du har, vilka som är möjliga att flytta och hämta. Det tar bara en minut att registrera sig och inom en månad får du en analys skickad till dig digitalt, helt utan kostnad eller åtagande.

Beställ en kostnadsfri analys av dina pensionspengar på Svenska fribrevsbolaget

Få grepp om ditt pensionssparande – gör så här

Så här får du hjälp i tre enkla steg.

Steg 1: Beställ din pensionsanalys

Få en sammanställning av dina gratisbrev från Svenska Fribrevsbolaget. Analysen är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting.

Steg 2: Analys och granskning

Dokument om ditt pensionssparande samlas in och du får reda på vilka pensionsförsäkringar du har, vilka som kan samlas i ett sparande och var dina avgifter kan sänkas.

Steg 3: Flytt och administration

Svenska Fribrevbolaget bistår då med all administration och hjälp som behövs vid flytt av gratisbreven.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa