Moderaterna förtroendetopp i ytterligare tre sakfrågor

26 novus sajt


I Novus senaste undersökning ombads väljarna rangordna sina tio viktigaste frågor, samt säga vilket parti de tycker har den bästa politiken i respektive fråga.

Och MOderaten har kommit fram i flera frågor. Man har bland annat tagit över förstaplatsen i lag och ordning där Sverigedemokraterna tidigare lett men nu backat. Moderaterna har också tagit över förstaplatsen i ekonomi och gått om Socialdemokraterna som var störst senast. Likaså inom energipolitiken har Moderaterna gått om Socialdemokraterna.

Trots de små marginalerna ser Novus vd Torbjörn Sjöström utvecklingen som en positiv trend för statsministerpartiet

– Väljarna tycker att de har ett lite starkare grepp, även om det är ett väldigt svagt grepp, om landets utveckling och regeringsfrågan som sådan, säger Torbjörn Sjöström och fortsätter:

– Att Sverigedemokraterna tappat lag och ordning till Moderaterna, vilket är väljarnas näst viktigaste fråga, kan vara lite av en tonsättare. Vi har också landets ekonomi där Moderaterna leder, och energifrågan likaså.

Miljöpartiet är störst i miljön

Undersökningen visar också att Miljöpartiet kraftigt stärkt sin position inom klimat och miljö. Ökningen sedan april bedöms dock främst vara en effekt av att Miljöpartiet redan var störst i de frågor som nu fått stort utrymme under EU-valrörelsen.

– Miljö och klimat ligger ganska långt ner på listan över väljarnas viktigaste frågor i Sverige. Så det går inte att likställa det här med ett markant ökat stöd för Miljöpartiet i riksdagsvalet, säger Torbjörn Sjöström.

Som tidigare har Socialdemokraterna fortfarande högst förtroende för välfärdsfrågorna vård och äldreomsorg samt skola och utbildning, medan Sverigedemokraterna toppar i invandring och integration och Moderaterna i försvaret.

“Oroande”

Novus har också frågat hur viktiga väljarna tycker att sakfrågorna är var och en som politiska frågor. Alla frågor har tappat betydelse sedan tidigare mätningar. Torbjörn Sjöström ser detta som ett oroande tecken på medborgarnas samlade förtroende för politikens förmåga att lösa samhällets problem.

– Det här är en varningsklocka för svensk partipolitik. De behöver inte visa vems fel det är utan hitta relevanta lösningar som också är lite verklighetsförankrade. Inte för att nu ska vi lösa allt på en gång utan visa att vi får en positiv rörelse framåt som de är med och styr.

Är det så att politikerna har urholkat politiken med för många orealistiska eller konfronterande utspel?

– Ja, det är väldigt mycket så. Att “nu ska ni lösa brott”, då byts regeringen ut och ingenting händer. Man är väldigt kaxig i opposition och sedan mycket mer ödmjuk när man sitter i regeringsställning. Här behövs en helt annan balans och tonalitet, säger Torbjörn Sjöström.

Väljarnas viktigaste frågor

Väljarnas viktigaste frågor, och respektive parti med högst väljarnas förtroende

Sjukvård – S 26 %

Lag och ordning – M 25 %

Skola och utbildning – S 22 %

Invandring/integration – SD 30 %

Klimat – MP 34 %

Miljö – MP 36 %

Landets ekonomi – M 28 %

Äldreomsorg – S 23 %

Försvar – M 31 %

Energipolicy – ​​M 16 %

Novus genomförde undersökningen med 1 002 personer 14-18 juni 2024


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen