div data-link-category=”article”>
På helgerna är det fullt upp. Dottern och lagkamraterna i Djurgården IF ska köras till olika platser i länet där de spelar bortamatcher mot ynglingar i andra lag. Det senaste året har de varit i bland annat Akalla, Farsta, Segeltorp, Spånga, Bollstanäs och Enebyberg.
Det är ett upplevelserikt besök, enligt Monika Zytomierska, uppvuxen i Solna, men flyttade till Östermalm som 10-åring.
– Jag älskar fotboll av så många anledningar, dels lagandan och gemenskapen, men också att det ger mina barn möjlighet att åka till andra platser och se andra omgivningar.
<strong>I sitt jobb som brottsadvokat</strong> hon reser runt i alla delar av länet och träffar människor från olika kulturer och samhällsklasser. På fritiden är det dock inte så. Då delar hon den segregerade verklighet som många människor från Östermalm och hela innerstaden lever i.
“Vi går sällan till de här områdena med barnen annars, det är bara så det är. Det finns ingen anledning för oss eftersom vi inte känner någon där. Tråkigt men sant. Barnen går i skolan här och deras kompisar bor här heller. på Östermalm eller på Lidingö”
En studie som lyftes fram på Järvaveckan visar att bostadssegregationen i huvudstaden ökar och att människor från privilegierade områden sällan besöker mer utsatta områden – förutom fotbollscuper för barnen, då resmönstret förändras drastiskt.
– Vi åker sällan till de här områdena med barnen annars, det är bara så. Det finns ingen anledning för oss eftersom vi inte känner någon där. Tråkigt men sant. Här går barnen i skolan och deras kompisar bor antingen här på Östermalm eller på Lidingö.
<strong>Besöken under bortamatcherna</strong> är idag bara rena besök, säger Monika Zytomierska. Men hon vill gärna att det blir mer och är entusiastisk över att förslagen lyfts fram om att bygga aktiviteter, caféer och lekplatser i anslutning till bollplanerna där de olika samhällsgrupperna möts på bortamatcher.
– Jag älskar att dricka kaffe, äta korv och prata med folk. Jag skulle vilja dricka mitt kaffe i Husby och prata med föräldrar därifrån. Eller att kunna ta med lillebror på ett spel och låta honom leka på en lekplats bredvid med barnen på lekplatsen. Jag tror att detta kan bygga broar och leda till positiva möten och integration.
En annan idé hon har är att barnlagstränarna ska kontakta varandra innan matchen och bestämma sig för att avsätta en halvtimme efter matchen så att barnen kan göra saker tillsammans, det kan vara att grilla eller leka.
– Mötet ska inte behöva avslutas med ett handslag när matchen är över som i dag, säger Monika Zytomierska.
Fakta.Studien
Analysföretaget Spacescape med forskare på KTH har på uppdrag av den ideella organisationen Arwidssonstiftelsen tagit fram en studie som visar att det segregerade resmönstret mellan Stockholms utsatta och mer välbärgade områden förändras drastiskt under fotbollsturneringar i utsatta områden när ett möte mellan de mest segregerade grupper äger rum.
I rapporten lägger forskarna fem förslag på hur man kan ta tillvara de möjligheterna för att öka integrationen och minska klyftorna mellan grupper i samhället.
<a target="_blank" href="https://klara.dn.bonnier.news/edit/qYMCscodsQMZzQEtNNhV3C" rel="noopener">Läs mer: Barnfotbollsmatcher – motpol till det splittrade Sverige</a>