Natoexperten Ulla Gudmundson om Sveriges framtid i Nato

668cce42e4b03fadc42b54b5 1720505715402?location=main&w=1200&resize=1200,0&ssl=1


Idag inleds ett tre dagar långt NATO-toppmöte i Washington.
Det är Sveriges första fullvärdiga medlem.
– Jag kan tänka mig att vi naturligt och geografiskt kommer att ligga nära de andra nordiska medlemmarna, säger Nato-experten Ulla Gudmundson om Sveriges framtid.

Den sjunde mars 2024 är fortfarande ett historiskt datum. Sedan blev Sverige medlem i Nato och i dag inleds det första toppmötet i Washington sedan medlemskapet. Toppmötet äger också rum samtidigt som försvarsalliansen fyller 75 år.

Ulla Gudmundson, Nato-expert och tidigare biträdande expert för Sveriges Nato-delegation, besökte Nyhetsmorgon för att berätta hur framtiden ser ut för Sverige.

Hon fick bland annat frågan om Sveriges inflytande kommer att påverkas efter anslutningen.

– Nato fattar sina beslut i konsensus. Det betyder att alla måste vara överens för att det ska bli ett beslut. Det finns inga omröstningar och majoritetsbeslut fattas inte. Sverige kunde säga nej till ett beslut. Men det är osannolikt att Sverige skulle hamna i en situation där det blir Sverige mot alla andra, säger Gudmundson.

“Kommer att stå de nordiska medlemmarna nära”

Hon förklarar vidare att det kan bli diskussioner och att länder kan ha olika uppfattningar i Nato, och sannolikheten är då att Sverige kommer att ingå i någon grupp.

– Jag kan tänka mig att vi naturligt och geografiskt kommer att ligga nära de andra nordiska medlemmarna och även de baltiska medlemmarna och Polen, framför allt när det kommer till säkerhetspolitik och Östersjön.

“Får inte gå för långt”

Ulla Gudmundson är dock noga med att poängtera att det är viktigt för Sverige i framtiden att inte bara ha ett samarbete med sina grannländer.

– Det är viktigt att också förankra oss hos de stora medlemsländerna så att det inte framstår som ett nordiskt, baltiskt och baltiskt intresse som står emot de sydliga medlemmarna som också har egna intressen. Det finns en regionalisering i Nato, men det får inte gå för långt. Man måste förankra sig så att det man driver känns som ett intresse för hela alliansen.

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Ftvmedia.image service.eu north 1 prod.vmnd

Idag 07:31

Idag inleds NATO-toppmötet i Washington DC

Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Jenny & Steffo


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen