Netanyahus plan ökar risken för krig med Hizbollah

7f0a5efb 189b 4e9a 8628 8b42df420a06


Beskedet kom från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på söndagen. Den mest intensiva fasen av kriget mot Hamas i Gaza är över och vissa trupper kan nu omgrupperas till landets norra gräns mot Libanon.
– Först och främst i försvarssyfte. Då så att evakuerade kan återvända hem, säger Netanyahu i en intervju med israeliska Channel 14.
Sedan kriget bröt ut i Gaza i oktober har Israel och libanesiska Hizbollah, med nära band till Hamas, dagligen beskjutit varandra i gränsområdet mellan Libanon och Israel. Den senaste tiden har konflikten eskalerat.

Tiotusentals invånare på varje sidan gränsen har evakuerats och väntar fortfarande på att få komma hem. Trycket på den israeliska regeringen är stort.
– Regeringen har lovat att det ska gå att komma tillbaka till hösten så att barnen kan gå i skolan igen. Hizbollah kommer troligen inte att kapitulera och då finns det en risk att det inte finns någon annan utväg för Israel än att skicka in marktrupper i Libanon, säger Marco Nilsson, docent i statsvetenskap vid Jönköping University.

Förra helgen bröt en skogsbrand ut efter Hizbollahs attacker i norra Israel.

Foto: Rabih Daher/AFP

Diplomati är värdelöst, enligt Nilsson, och det är inte säkert att Israel kommer att lyckas avvärja Hizbollah genom flygbombningar.
– Hizbollah vill gärna dra in den israeliska militären i Libanon och eskalera konflikten. Lyckas man med det finns det inga gränser för vad Hizbollah kan göra eftersom de då kan framställa det som en legitim konflikt, att Israel sedan invaderar, säger Marco Nilsson.
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har sagt att de inte vill ha ett fullskaligt krig mot Israel. Men, lovar han, kommer Hizbollah att svara på Israels aggression. Många experter menar att situationen inte har varit så spänd sedan kriget 2006, då mer än 1 000 människor, främst på den libanesiska sidan, dödades under drygt en månads raketbeskjutning mellan de två sidorna.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare lovat att göra Beirut till ett nytt Gaza, om inte Hizbollah stoppar sina attacker mot Israel.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.

Foto: Marwan Naamani/TT

Israel har Mellanösterns största försvarsstyrka, men Hizbollah har tusentals soldater och en arsenal på tiotusentals raketer, rapporterar Reuters. Gruppen har även ett stort lager av drönare.
– Redan 2006 överraskades den israeliska militären över den kapacitet Hizbollah hade att till exempel förstöra israeliska stridsvagnar. Den här gången skulle Hizbollah också ha precisionsmissiler som de kan använda för att slå till militära och till och med civila mål i Israel.

Det finns en risk att andra länder i regionen dras in i konflikten, men Marco Nilsson bedömer faran som relativt liten. Jordanien och Egypten har båda slutit fredsavtal med Israel. Iran, som är nära allierat med Hizbollah, vill inte heller vara direkt involverad i ett krig.
– Den enda aktören som kunde tänka sig att bli mer aktiv är Syrien, eftersom det delvis var Hizbollah som räddade den syriska regimen under inbördeskriget. Men vad Syrien skulle våga göra är oklart, säger Marco Nilsson.
Läs mer: Hizbollah ska ha lagrat vapen på Beiruts flygplats

Fakta.Hizbollah

Hizbollah är en shiamuslimsk milisgrupp i Libanon, nära allierad med Iran. Gruppen har en politisk och en militär gren. Organisationen är stämplad som terrorist av USA och dess väpnade gren av EU också. Hizbollah grundades 1982 i södra Libanon och har nära band till palestinska Hamas.

Källa: Utrikespolitiska institutet


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen