Niklas hittade sin röst efter sonens traumatiska hissolycka

667bce1be4b0a6eeffe54917 1719393041161?location=main&w=1200&resize=1200,0&ssl=1


För nästan exakt sex år sedan fastnade författaren Niklas Turner Olovzons son i hissen i huset där familjen bodde. Han var svårt krossad och hade syrebrist i cirka 20 minuter innan räddningstjänst och brandkår fick honom fri.

För tillfället är Niklas på sina föräldrars gård i Dalarna. När hans fru ringer har sonens hjärta slutat slå.

Hon säger att han är död. Räddningspersonalen vet inte om han är död eller inte, så i min hjärna registrerar jag att han är död, säger Niklas.

Niklas sätter sig i bilen och kör fyra timmar från Dalarna till Nya Karolinska där sonen svävar mellan liv och död. Livet förändras för alltid för familjen. Sonen överlever mirakulöst, men har bestående skador.

Han fick en motorisk hjärnskada, men pappan beskriver honom som “helt intakt intellektuellt och personlighetsmässigt”. Han har kvar alla sina minnen.

Han är en väldigt fantasifull, kreativ och smart kille, men han sitter i rullstol. Vi är så glada att det blev en solskenshistoria. Han hade extremt otur, men oerhört tur i hur utgången blev, säger Niklas.

Hittade hans röst efter olyckan

I sorgen och kaoset som följer tar Niklas liv ännu en oväntad vändning. Han tycker att skrivandet är en form av terapi, och embryot till en roman som han länge har burit inom sig leder till en prisbelönt debutförfattare. Och han vet inte om det hade blivit så om det inte hade varit för olyckan som satte allt på sin spets.

Hela historien som jag ville berätta tog en annan vändning. Jag skriver bland annat om en liten pojke som blir bortförd i första boken, och det blev en slags terapi eftersom han påminner lite om min son, säger Niklas.

De första månaderna efter olyckan kan sonen inte kommunicera. Att skriva blir ett sätt för Niklas att prata med honom, och han finner något i sin egen smärta.

Min författare storasyster Karin Smirnoff pratar om att hitta sina smärtpunkter. De smärtpunkterna kan kanske överföras till läsaren, säger Niklas.

Hans böcker är inte självbiografiska, men Niklas tror att olyckan hjälpte honom att hitta sin röst. Den traumatiska tiden har fått honom att skriva vad han tycker är bra och vad han själv skulle vilja läsa.

Jag var lite partisk om vad förlag och läsare eller andra skulle tycka, och det gör jag faktiskt fortfarande. Det är en punkighet jag fått med mig, säger han.

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Ftvmedia.image service.eu north 1 prod.vmnd

Idag 10:21

Skrivandet blev författaren Niklas Turner Olovzons terapi efter hissolyckan

Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Jenny & Steffo


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen