Anders Hägg, leka doktor
De flesta är överens om att en kraftig utbyggnad av el är en grundläggande förutsättning för att klara klimatkrisen. Men en orubblig plan förutsätter tvärpolitiska beslut. På samma sätt bör utbyggnaden bestämmas i en kortsiktig 10-15 årsplan såväl som en långsiktig. På kort sikt kan vindkraft och dagens solkraft ingå. Att kärnkraft ingår i båda planerna är också självklart. Men en långsiktig plan nämns inte. Detta inkluderar dagens kända och okända teknik som utnyttjandet av den enorma tillgången på solkraft, havskraft, geotermisk energi med mera. Efter två års regering syns inte den här typen av diskussioner i pressen. Är det så illa att energiminister Ebba Busch (KD) inte har tid – eller förmåga – att ta detta helhetsgrepp?
Hans Lövkvist, Malung
En salomonisk rättvisa skulle vara om Trump som Clinton får flest röster, men Harris vinner valet…
Peter Pettersson, Helvete ja
I USA väntade ordet “konstig” (som betyder “konstigt och lätt vridet”) på sin upptäckare. Nu fick de äntligen rätt. I fallet med Putins regim saknas ett motsvarande ord. Jag tror att omodernt är rätt ord. Att slåss när man kan diskutera, det är verkligen omodernt. Om vi börjar använda detta ord kommer det snart att spridas bland ryssarna. Det kan vara förlösande för oppositionen.
Håkon Malmborg, Broms
Tv-serien “The Handmaid’s Tale” kan ses som en dokumentärfilm om framtiden med Donald Trump som president.
Jan Carlqvist, pensionär
Inför VAR i staven undviker Armand Duplantis att höja världsrekordet med en centimeter hela tiden när han ändå seglar en decimeter över ribban. Då skulle vi på en gång veta hur vansinnigt bra han presterar. För det är vad sport handlar om, eller hur?
Jan Verde, Nynäshamn
Svar till Stefan Blomgren (Noterat 22 augusti): Det var en märklig kommentar angående Duplantis att han sprang (som barn) några meter och hoppade över en bar och att många föräldrar med trädgård kunde ordna det. Men hur många har slalombacke 50 meter från huset som Stenmark, Strand och Pärson med flera. Och Borg, visst hade han en garageport att stå och slå mot. Allt handlar om talang, hjärnor och så lite stöd från föräldrar, helt enkelt.
Gunilla Mattsson, Sollentuna
Svar till Stefan Blomgren (Noterat 22 augusti): Jag håller med: Hur många människor i världen har kunnat träna stavhopp i sin trädgård från fyra års ålder? Du kunde ha lagt till: “… och har även en pappa som var en enastående stavhoppare och en mamma som var en bra sjuatlet i friidrott.” Men om man vänder på saken. Han kunde ha kunnat känna pressen från sina föräldrar för starkt och reagerat med att slå tillbaka i tonåren. Men det verkar han inte ha gjort – vad vi vet. Finns det risk att han slår ihjäl sig själv? Att ingen i framtiden kommer att kunna slå hans rekord? 1934 fanns det en amerikansk kulstötare vid namn Jack Torrance. Han uppnådde ett jättekast på 17,40 meter, medan konkurrenterna höll sig till de lägre 16 meterna. En diskussion uppstod om det ens skulle vara möjligt att slå detta rekord i framtiden. Det nuvarande världsrekordet är närmare 24 meter än 23 meter. “Mondo” blir inspirationen och den du vill slå. Varje ny centimeter han lägger till världsrekordet är spännande.
Per Jonason, Solna
Nåväl, nu har vi avslutat sommarrepriserna på TV. Och nu börjar alla dessa idiotiska lekprogram. Vi är inga idioter! Samma halvkändisar är med och leker och skrattar åt något som vi tittare tycker är bara dumt. De enda vettiga lekprogrammen är Sveriges Televisions “På spåret” och “Kulturfrån Kontrapunkt”.
Marja Häkämies, Stockholm
Privata hvb-hem måste stoppas och bli kommunala istället. Så vill Socialdemokraterna hantera hvb-hemmens problem. Allt enligt mantrat att kommunen och/eller staten alltid är den bästa driftsformen. Men vad är då lösningen för de hårt kritiserade Sis-hemmen? Vem är bäst skickad att ta över dessa statliga institutioner?
Per Eriksson, Falkenberg
Bra för ett rederi måste betala för städning av en kuststräcka för det oljeutsläpp de orsakade. Vem som ska betala för strandsanering av fossilt plastskräp återstår att reda ut. Ska vi skicka räkningen till den som använt plast som förpackning, till den som tillverkat plasten eller till den som utvinner oljan som plasten är tillverkad av?
Mikael Rosén, Varberg
Jag läser Björn Wimans krönika på DN Kultur om närings- och energiminister Ebba Buschs hemläxa – 40 miljarder kronor. Det handlar bland annat om miljö och kärnkraft, stora frågor för vårt land. Jag blir arg och förbannad, eftersom motståndet mot vår nuvarande regerings klimatpolitik bara verkar ske på DN:s ledarsidor. Var är Socialdemokraternas Magdalena Andersson, Tobias Baudin, Lena Hallengren och Johan Löfstrand? Är det bara vi som då och då skriver en insändare i protest mot regeringens klimatpolitik som hör av sig? Jag saknar en opposition som sätter ner foten i dessa frågor! var är du
Lars Lindén, Västra Torsås
DN:s ledarskribent Elias Rosell har ändrat uppfattning om kärnkraft. Men det finns nog ett tydligt samband mellan kärnvapen och kärnkraft, det ena detonerar i alla fall eller det andra kraschar. Även den ofullbordade slutliga lösningen på metoder för bortskaffande av kärnavfall, som tenderar att föras vidare till nästa generation, till nästa generation och nästa – och så vidare. Fossilfri kärnkraft, för helvete! Innan reaktorn startas och produceras har all förberedande tillverkning av den varit beroende av fossila energikällor. Från gruvhålet med uran, via jordmetallerna i ingenjörernas datorbatterier, tillverkning och drift av hissen i riksdagshuset upp till häftapparaten på de blivande energiministrarnas skrivbord.
Roland Ingemarsson, Helvete ja
DN:s Catia Hultquist ifrågasätter vrålande män på gymmet. Då borde hon hålla sig borta från den japanska kampsporten karate eller kendo där det galna skriket får taket att resa sig. Och låt oss inte gå till spinning där ledarna ropar djärvt i högtalare och musiken är så hög att det skriker mer i öronen än det gör ont i låren efteråt. Kan det vara så att problemet inte är att männen producerar för hög decibelnivå, utan att kvinnor förväntas vara tysta och bullra för lite? Jag minns för länge sedan en kvinna som vrålade högt när hon lyfte. En äldre man kom fram och hävdade att det inte var “kvinnligt”. Hon förklarade att dånet gjorde henne starkare och att det inte var en fråga om man eller kvinna. Flera andra män på gymmet ställde sig på hennes sida i frågan. En av männen förklarade med glimten i ögat, och hänvisade till dokumentären “Pumping iron” om kroppsbyggaren Arnold Schwarzenegger, att känslan av “pump” man kan få vid styrketräning när muskeln är fylld med blod känns så bra, nästan som en orgasm, att man bara måste släppa ifrån sig ett vrål. Så till alla hårt arbetande kvinnor – använd magstöd som en operasångerska och ta i från tårna när “pumpen” kommer. Som en bieffekt lättar spänningarna och du känner dig avslappnad efteråt och blir mindre irriterad av småsaker. Kanske borde kvinnor gå på läger och lära sig att yla, som vissa män gjorde på 70-talets herrläger.
Niclas Kuoppa, Stockholm
Nu får det nog räcka! Läs om idag en homosexuell man som deporterades till Nigeria. Han greps omedelbart av polis vid ankomsten. Ingen vet vad som hände honom. Migrationsverket har helt orimliga krav på personer som söker asyl på grund av homosexualitet. De ska på ett “övertygande” sätt beskriva sitt “trauma” för en handläggare på Migrationsverket. Naturligtvis har de flesta som kommer från länder där homosexualitet bestraffas med långa fängelsestraff eller till och med döden aldrig pratat om detta tidigare. Nyligen kunde vi läsa om en lesbisk kvinna som ska utvisas till Iran. Iran av alla länder! Det måste ske en förändring. Vi kan inte ha en migrationsbyrå som de facto kan utvisa människor till dödsstraff. Vad tycker ansvarig minister?
KG Wiberg, Sätta sig
Den så kallade rätten till abort är också något som kan förstöra hela ens liv. Man är med barn som man säger, och embryot som kunde ha blivit ens barn brändes upp. Då är man ledsen över allt resten av livet. Och det kanske inte fanns fler barn efter det.
Trots att hjärnan inte är färdigutvecklad på 20-talet kan man själv bestämma sig för abort, att det är så tycker jag går emot vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag tycker att allt borde förändras.
Gunnel Jakobsson, Umeå
Angående det faktum att abortlagstiftningen i Polen ännu inte har reviderats (Rapport 24/8): Naiva svenskar som vill att hela världen ska se ut som spetslandet Sverige, och som på en gång inte inser att abort är en genuin moralisk fråga för många människor i världen. Det är nödvändigt att välja mellan en principiell personlig frihet för individen, en eventuell risk för kvinnan som många anser vara begränsad, en möjlighet att rädda ett liv samtidigt som adoption är en önskad lösning och en oåterkallelig handling som definitivt avslutar ett liv hos många. fall redan när det är lönsamt. För många abortmotståndare är abort, särskilt när fostret redan har mänskliga drag, mord, och det är det förmodligen. Jag tror inte att någon anti-abortist känner så om ett morgon-efter-piller används för att stoppa en graviditet. Själv accepterar jag abort vecka 12-15, men inte vecka 22.
Ettore Nobis, Lund
Terroristerna i Mellanöstern har som enda mål att döda så många israeler som möjligt och utplåna den judiska staten. Risken för att kärnvapen används av Iran och dess allierade är också en oro. Den fria världen måste snarast skicka trupper till regionen för att omedelbart minska kärnvapenhotet. Nato, EU och Sverige bör därför skicka trupper till området för att stoppa Irans kärnvapenhot nu.
Bernt Jakobson, Gärdet, Sthlm
Insändarredaktör: Mats J Larsson. Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.