Britta Pettersson, pensionär
Hur ofta hör man att man “skjuter efter pengar” inför olika problem, inte minst på senare tid när det kommer till gängkriminalitet. Men vore det inte bäst att först ha en handlingsplan innan man funderar på finansiering? Som skattebetalare vill du att dina skattepengar verkligen ska användas.
Stig-Olof Olofsson, Sollentuna
Det är absurt att de som helt amorterat på sina bolån och hyresgäster som fått betydligt dyrare hyra också ska behöva betala till staten för att täcka hålet i budgeten på 56 miljarder kronor för ränteavdragen. Jag undrar hur många i riksdag och regering som både nu och tidigare ser till att ränteavdragen får finnas kvar så att de själva kan använda avdragen.
Ulf Andersson, Butiken
Regeringen ger 10 miljoner kronor till dem som söker skydd mot prostitution och människohandel. Samtidigt får Postnords vd Annemarie Gardshol 11 miljoner i årslön. Bra jobbat, regeringen!
Stuart Lind, pensionär
Under torsdagen presenterade regeringen förslag om ett nytt jobbskatteavdrag. I snitt handlar det om 2 600 kronor per person och år. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) låtsades på en presskonferens att detta var en betydande förbättring för svenska folket. “Vi stärker hushållens köpkraft”, sa hon. Men man behöver inte tänka länge för att inse att det är nonsens. Visserligen innebär 2 600 kronor per år lite mer än 200 kronor i månaden, men den summan täcker inte ens kostnadsökningen som inflationen orsakar, även om den håller sig inom Riksbankens mål på två procent per år. Och även om man bortser från inflationen räcker det inte med 200 kr. I bästa fall kan du köpa runt tio kilo potatis, alternativt några bröd eller knappt en halv liter extra mjölk per dag. Det kan knappast betraktas som en särskilt stor förstärkning av hushållens köpkraft. Nej, för ekonomiskt hårt pressade hushåll måste regeringen förmodligen komma med mer rejäla åtgärder.
Lennart Näsström, Ängelholm
När skolor har startat och tusentals förstaklassare börjat lära sig läsa hoppas man att det är med den enda fullt fungerande läsmetod som används – nämligen fonik. När Skåne, Blekinge och Halland föll till Sverige var de medvetna om att barnen skulle lära sig läsa på svenska och glömma danskan så fort som möjligt. Och den här metoden har fungerat i hundratals år, så fortsätt med den och introducera inte en hit-and-miss-metod!
Eva Tollborg, Nyköping
Det pratas mycket om vad, och hur mycket, vi människor gör som påverkar klimatet negativt. Med okej. Men jag har inte hört ett enda ord om hur alla dessa bomber och granater, i de pågående krigen som pågår i världen, påverkar vårt klimat!
Ingela Douhan, Arvinge, kista
Klockan tickar.
Den trasiga och stumma
utan eget tal och glömdes bort
borta under pandemin.
De som inte fick det
vård de hade rätt till.
Den historielösa.
De vill inte ha några
ursäkter.
De vill ha rättvisa.
De har tid.
Sven-Olof Ericsson, Enkelsteg
Svar till Marita Riese och Eva Norman-Ericson (Noterat 3 september respektive 4 september): Färre barn i förskolan som något positivt, det är som att kissa på sig. Till en början är det varmt och skönt och snabbt blir det kallt och obehagligt. Färre barn i förskolan, färre barn i skolan och sedan färre yrkesverksamma. På kort tid blir det en ond nedåtgående spiral, som kan bli omöjlig att vända.
Lotten Lindblom, Valentina
Kommentar angående hållbara rakblad (Noterade 2 september respektive 4 september): Det var ingenting! Köpte själv ett stort lager av rakblad på 90-talet. De håller i genomsnitt två månader. Så det går att göra riktigt hållbara rakblad.
Kenneth Nilsson, Linköping
Svar till Tomas Stephanson: Du har helt rätt! Du kunde ha lagt till att på jorden har vi redan all kärnkraft vi behöver. Åtta lätta minuter från oss finns en fusionsreaktor som arbetar 24/7, utan stillestånd eller behov av reparationer, och som kommer att fortsätta i några miljarder år till utan behov av reservdelar eller översyn. Det är också den som förutom strålningsenergi också driver vårt klimatsystem och förser oss med både vindkraft och vattenkraft. Vi använder för närvarande bara en bråkdel av den energi vi får. Om vi menar allvar med en långsiktig energipolitik är det här vi har energikällan. Klyvningskraft är bara människans klumpiga försök att imitera naturen.
Bo Wahlström, Uppsala
Åsikter om DN
I en ledare i DN försöker Erik Helmerson utpressa Vänsterpartiet som antisemit. Han hänvisar till SOM-institutets mätning från i våras “Världsreligioner och religionsfrihet i Sverige”där inställningen hos de olika partiernas väljare redovisas. Han menar att 25 procent av V:s väljare är negativa till judendomen visar att V är antisemit. V:s siffra är i genomsnitt för partierna. Men nu var det faktiskt inställningen till religionerna som det frågades om. Föga överraskande är V:s väljare i allmänhet inte särskilt förtjusta i religionerna alls. Men siffrorna visar att V-väljare är mer negativa till de två andra religionerna man skulle bedöma; Kristendomen och islam. Faktum är att V var det enda partiet där väljarna var minst negativa till judendomen av de tre religionerna. Jag kan respektera att man kan tänka annorlunda. Men jag har svårt att tolerera när man försöker trolla med siffror för sin åsikt.
Leif Karlsson, Sundbyberg
Redaktör: Mats J Larsson. Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.