Nu börjar kampen om bästa portföljerna i EU-kommissionen

46d0198b f69e 486f a0a7 c5a844393ace


Det är mycket surr i Bryssel. Vem kommer att sitta i den nya EU-kommissionen, själva motorn i EU:s maskineri där nya lagar föreslås? Av allt att döma kommer kommissionen att ledas av den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen. De övriga 26 EU-länderna kämpar för att få ett så bra rekord som möjligt.
Sverige har genom åren landat en rad tunga positioner: Margot Wallström (klimat), Cecilia Malmström (handel) och nu senast Ylva Johansson (migration och inre säkerhet).
En handfull regeringar har redan meddelat vilka deras kandidater är. För Finlands del är det Henna Virkkunen, tidigare minister och numera EU-parlamentariker. Finland fokuserar främst på säkerhet eller konkurrenskraft, sa statsminister Petteri Orpo nyligen.

Henna Virkkunen, EU-parlamentariker från Finland som föreslås till ny EU-kommissionär.

Foto: Eric VIDAL/EU-parlamentet

Lettland ger förnyat förtroende till Valdis Dombrovskis, idag handelskommissionär. Slovakien gör samma sak med Maros Sefcovic (klimatförändringar). Och så vidare. Vem som får vilken portfölj, ungefär en ministerpost i en riksregering, avgörs av Ursula von der Leyen.

Men Spanien har förutsett det. Regeringen har meddelat att den vill att landets miljöminister Teresa Ribera ska bli kommissionär för klimatfrågor.
– Spanien gör det för att sätta press på kommissionens ordförande. Ett stort land kan kanske agera så, men det är svårare för ett land av Sveriges storlek om man vill maximera sin portfölj, säger Lars Danielsson, tidigare EU-ambassadör i Bryssel.
Den bästa strategin för Sverige menar han är att regeringen är tydlig med vilka områden den prioriterar och kan presentera kandidater som är kunniga inom just dessa områden.
Tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström resonerar i liknande banor.
– Jag kan tänka mig att statsministern har flera olika alternativ och lite olika profiler beroende på vilket alternativ det hamnar i, säger hon.

Cecilia Malmström förhörs i EU-parlamentet innan hon ska bli handelskommissionär 2014.

Foto: Wiktor Dabkowski/TT

Hon påpekar att Sverige har fördelen av att nyligen ha haft ordförandeskapet. De svenska ministrarna dök upp i Bryssel och kunde göra avtryck. Cecilia Malmström menar att det främst är personer med statlig erfarenhet som är aktuella för kommissionsposten.
– Det är svårt att få in en person utifrån, även om de är extremt kompetenta. Man måste ha känsla för att träffa andra ministrar och man har en större tyngd med ministerbakgrund, säger hon.

Professor Fabio Franchino vid universitetet i Milano ser Spaniens agerande som ett tecken på att det har blivit viktigare för en EU-kommissionär att ha specialistkunskaper inom sitt område. Att bara vara en allmänt kompetent politiker räcker inte längre.

Fabio Franchino, professor i statsvetenskap vid universitetet i Milano.

Foto: University of Milan (Unimi)

– Det har hänt att riksdagen lagt in sitt veto mot en kommissionskandidat just för att den personen saknar kompetens inom sitt område. Det här är pinsamt för regeringen som har föreslagit personen, så det vill de undvika, säger han.
EU-parlamentet har stor makt när kommissionen ska väljas. Varje enskild kandidat förhörs av “sin” kommitté. Till exempel ifrågasätter lantbruksnämnden den blivande lantbrukskommissarie.
Utfrågningarna är tuffa. Kommittén grillar kandidaten i uppåt tre timmar. Cecilia Malmström och Ylva Johansson fick båda återkomma efter sina respektive utfrågningar med kompletterande skriftliga svar innan utskottet gav klartecken.
Med stor sannolikhet blir det en moderat som kommer att sändas från Sverige. De namn som oftast nämns är EU-minister Jessika Roswall och EU-parlamentarikern Tomas Tobé. Jessika Roswall har, åtminstone tidigare, varit öppen för att ta jobbet i Bryssel.
När DN frågade henne i december förra året var svaret att “hon har inte bestämt sig”.

EU-minister Jessika Roswall (M).

Foto: Beatrice Lundborg

Ulf Kristersson är redan tydlig med vad Sverige prioriterar.
– Vi har traditionellt starka svenska intressen i de breda ekonomiska frågorna, i digitaliseringsfrågor och säkerhetspolitik, sa han till DN vid ett nyligen genomfört EU-toppmöte.

Bara portföljer som är relaterade till ekonomi är många länder intresserade av. För Sverige är det en nackdel att inte ha euron. Dessutom anser bedömare som DN har pratat med att finansminister Elisabeth Svantesson är för viktig i regeringen för att förskonas i Bryssel.
När det gäller digitalisering är ansvarig minister Erik Slottner (KD) ingen moderat. På säkerhetsområdet anses även försvarsminister Pål Jonson vara central i regeringen, särskilt när Sverige precis blivit medlem i Nato. Så det återstår att se vem Sverige skickar och vem Ursula von der Leyen vill ha.

Fakta.Det här är Europeiska kommissionen

Varje EU-land har en EU-kommissionär. Kommissionen fungerar som en koalitionsregering där olika partier är representerade.

De senaste fem åren har Ursula von der Leyen från Tyskland varit ordförande. Hon föreslås fortsätta i ytterligare fem år, trots att hon är kristdemokrat och den tyska regeringskoalitionen består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna.

Under von der Leyen har det funnits tre vicepresidenter: en socialdemokrat, en liberal och en kristdemokrat. Fördelningen speglar det samarbete som de tre partigrupperna har i EU-parlamentet.

Det finns även tre vice ordförande i den nuvarande EU-kommissionen.

Fakta.Det är så EU-kommissionen väljs

I mitten av juli väntas parlamentet säga ja till att Ursula von der Leyen blir ordförande för EU-kommissionen.

Hon bildar sedan sin kommission i samråd med medlemsländernas regeringar.

Under september och oktober tillfrågas kandidaterna till de olika posterna av riksdagen. Ledamöterna ställer utförliga frågor om det område som utredningsmannen ska ansvara för och bedömer lämpligheten. Till exempel avvisade parlamentsledamöterna 2004 en italiensk kandidat som var anti-abort, som ansåg homosexualitet synd och som skulle vara ansvarig för bland annat jämställdhetsfrågor i EU.

Under 2019 avvisade parlamentet tre kandidater. Frankrike, Rumänien och Ungern var tvungna att skicka nya människor till Bryssel.

Om allt går som planerat kommer parlamentet i oktober att rösta för att godkänna hela EU-kommissionen. Sedan tillträder kommissionen den 1 november.

Läs mer.
Ursula von der Leyen måste vänta på klartecken – EU-ledarna lyckades inte nå en överenskommelse


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen