Nu ska vi ta reda på vad invandringen kostat

07 demirok webb


Regeringen och SD vill ta reda på hur mycket invandringen till Sverige har kostat.
Ekonomiska institutet får nu i uppdrag att utreda detta, men C är kritisk.
– Det är en enorm förändring av svensk flykting- och asylpolitik, säger Muharrem Demirok.

Det vill regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna Ekonomiska institutet ska göra en utredning om vad invandringen har kostat Sverige. De rapporterar Eko.

Mattias Bäckström Johansson är partisekreterare för SD.

– Det förslaget handlar om, som KI ska få, är att utreda och redovisa vad de socioekonomiska konsekvenserna är av den förda invandringspolitiken om man ser tillbaka från modern tid men också ser på hur det ser ut nu i dag och framåt. Just för att det ska finnas en debatt och politik som drivs av faktakunskap om vad den genomförda invandringspolitiken innebär, säger han till Ekot.

Tittar på ursprungsland: “Migranter inte en homogen grupp”

Utredningen ska titta på offentlig konsumtion, skatter och sociala avgifter. Och delar av resultatet kommer då att redovisas utifrån ursprungsland, genom en genomsnittlig siffra per individ.

– Man kommer att titta delvis utifrån ursprungslandet, vilket är högst relevant då invandring till Sverige och migranter som grupp inte är en homogen grupp. Men det är klart att förutsättningarna ser olika ut och det kan finnas olika behov. Men det får också olika konsekvenser och där är det viktigt att det blir en så detaljerad och så rättvis bild som möjligt, säger Mattias Bäckström Johansson (SD).

Centerpartiet är kritiskt

Men enligt Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet, är förslaget ett “beställningsjobb” från Sverigedemokraterna.

– Det finns människor som kommer med helt andra förutsättningar men ändå har ett skyddsbehov. Man flyr från krig och förföljelse och en säker död. Ska de då bedömas utifrån sannolikheten att vara lönsamma? han säger.

Och Demirok befarar att utredningen kan leda till splittring.

– Jag tycker att det är en oerhört anmärkningsvärd situation. Det är en enorm förändring av svensk flykting- och asylpolitik i så fall.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen