Nya bevis för saudisk delaktighet den 11 september

7905588a 9ec7 4a37 aa65 e7d31e45ccde


I en pågående rättsprocess har anhöriga till offer för terrorattackerna i USA 2001 fått domstolen att släppa rörliga bilder från sommaren två år tidigare. I filmen, nu publicerad av CBS 60 minuterden FBI-utsedda saudiska underrättelseofficeren Omar al-Bayoumi dyker upp.

Den nu 66-årige mannen hörs bland annat prata med sina “ärbara bröder” om en plan och han pekar på landmärken som Capitolium och Washington-monumentet som han säger sig komma nära för att “rapportera till er i detalj vad som finns där” varpå han påpekar också att det finns en flygplats i närheten?
– Det är ytterligare en mycket stor bit i ett massivt pussel av bevis som vid det här laget tyder på att den saudiska regeringen var medskyldig till attackerna den 11 september. Jag tror att han pratar med al-Qaida-planerare som gav honom i uppdrag att ta den förberedande övervakningsvideon av det tilltänkta målet, berättade den tidigare FBI-agenten Richard Lambert, som ledde den första utredningen, till CBS News.
Förutom de två World Trade Center-tornen flög även al-Qaida-terrorister in i Pentagon. Ett fjärde kapat plan styrdes mot Washington DC för att, enligt utredningen, krascha in i Vita huset eller själva Capitolium. 15 av de totalt 19 terroristerna var saudiska medborgare som genom egna ansträngningar och myndigheternas misstag kunde ta sig in i USA.

Bild 1 av 2

Foto: Greg Mathieson/Rex/TT

Bild 2 av 2

Foto: DPA/TT

Omar al-Bayoumis filmer beslagtogs av brittisk polis i en razzia tio dagar senare, men både han och Saudiarabien har häftigt förnekat inblandning i några terrorplaner och i kommissionens rapport står det att “inga trovärdiga bevis har setts för att han trodde på våldsbejakande extremism eller medvetet stödde extremistgrupper”. Men bilder som släpptes för två år sedan visar att han hade en nära relation med minst två av terroristerna samt den inflytelserika terrorhjärnan Anwar al-Awlaki.
I den nya videon kan bilder ses även två saudiska diplomater som FBI har kunnat koppla till al-Qaida. Det ger ytterligare stöd till rapporten som släpptes av den amerikanska federala polisen förra året, som fann att Omar al-Bayoumi gav avgörande hjälp till terroristerna på plats i USA och att han rapporterade till en central samordnare för Usama bin Ladin närhelst han hjälpte dem .

Rasmassorna efter World Trade Centers kollaps.

Foto: Andrea Boohers/TT

CBS påpekar att den brittiska polisen borde ha överlämnat materialet strax efter att det beslagtagits. Därför undrar man hur det kommer sig att det ser dagens ljus först nästan 25 år senare, som kommenterat av en annan pensionerad FBI-agent, Ken Williams, som också bistår de anhöriga i rättsfallet.
– Missades det borde vi skämmas för att vi missade det. Om den inte missades, då måste jag ställa frågan: Vad gjordes med den?
Sedan kommissionen den 11 september rapporten offentliggjordes, vid flera andra tillfällen har det förekommit detaljer som tyder på att Saudiarabien säkerligen spelat en roll i terrordådet. Bland annat har två tidigare kongressledamöter som deltog i kommissionen sagt att det förekommer på 28 redigerade sidor och i ett FBI-dokument från 2020 misslyckades det med att maskera namnet på en saudisk diplomat som påstås ha gett Omar al-Bayoumi att hjälpa flygplanet tillverkare.

Fakta.Fyra plan kapades

Omkring 3 000 människor dödades i terrorattackerna i USA den 11 september 2001 som utfördes av al-Qaida.

Fyra amerikanska inrikesplan kapades: två flög in i World Trade Centers 110 våningar höga tvillingtorn på Manhattan, New York, och ett in i USA:s militärhögkvarter, Pentagon, i Washington. Det fjärde planet kraschade på sin troliga kurs mot Capitol-byggnaden i Washington.

Av de nitton kaparna var femton från Saudiarabien. Ledaren, egyptiern Mohammad Atta. flög det första planet in i World Trade Center.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen