Nya offentliga toaletter i Stockholm – blir dyrare

26 toalett 1080


46 miljoner kronor kostade renoveringen av Stockholms offentliga toaletter.
Nu ska nästan alla rivas – trots att de fungerar, säger rapporterna
Mitt i.
– Vi kommer inte runt det, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) till tidningen.

Runt Stockholm finns 95 offentliga toaletter. Bland dem är 66 byggda och ägda av annonsföretaget JCDecaux som 2014 ingick avtal med Stockholms stad i utbyte mot 350 annonsplatser.

Men nästa år går kontraktet för totalt 81 av stadens offentliga toaletter ut, inklusive JCDecaux, och enligt Stockholms stad går de inte att förlänga. Därför har man nu beslutat att upphandla nya toaletter.

Det rapporterar Mitt i Stockholm.

81 toaletter ska rivas

Det gör att de gamla toaletterna måste rivas – trots att de fungerar alldeles utmärkt. Och prislappen? 20 miljoner kronor.

Är inte det slöseri med resurser?

– Vi har ingen möjlighet att förlänga det gamla avtalet, och vi kan inte köpa toaletterna heller. Vi kommer inte runt det, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren till tidningen.

Att få de 81 nya toaletterna på plats kommer också att ta tid och man räknar med att den sista ska vara på plats om två år.

Blir dyrare att besöka

Dessutom blir de dyrare att besöka. 28 av stadens 95 toaletter kostar idag fem kronor att använda. Kostnadsförslaget för de nya toaletterna är tio kronor.

– Vi tror att det kommer att ge en bättre upplevelse för de som verkligen behöver använda toaletterna, säger Lars Strömgren.

Oppositionsrådet Dennis Wedin (M) menar dock att det är en ekonomisk fråga.

– De har märkt att beräkningarna inte går ihop. Risken är att det blir dyrare än tio kronor i framtiden, säger han till tidningen.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen