Men för kommunerna är det oklart hur länge ansvaret vilar på dem. I höst väntas EU-parlamentet ta ställning till en lag om producentansvar som skulle innebära att de som släpper ut textilprodukter på marknaden också måste ta ansvar för återvinningen.
– Med det nya förslaget blir det upp till varje medlemsland att bestämma hur producentansvaret blir, säger Jon Nilsson-Djerf, rådgivare för materialåtervinning på Svenskt Avfall.
Osäkerheten gör det svårigheten för kommunerna att veta vem som ska göra investeringar i bland annat logistik. Därför finns det många tillfälliga lösningar och samarbeten, vilket gör att utbyggnaden av systemen för att ta hand om kläderna går långsamt.
Textilier som samlas in ska följa den så kallade avfallshierarkin som är gemensam för hela EU. Det innebär att den som ansvarar för avfallet först måste se till att det återanvänds, sedan återvinns materialet. I slutändan bör den kasseras.
Det gör sortering till en nyckelfråga. Textilavfall och sådant som kan återanvändas ska separeras.
Idag sorteras kläder som ska återvinnas främst manuellt och mycket av de textilier som samlas in i Sverige skickas utomlands för sortering. Men när alla länder i Europa samtidigt ställer krav på sortering av textilier behöver sorteringskapaciteten öka rejält.
Jon Nilsson-Djerf ser nästa nivå, materialåtervinning, som den värsta flaskhalsen.
– Även om vi hämtar och sorterar kommer vi att få problem med omhändertagandet. Det pågår mycket forskning för att återvinna textilier, men väldigt lite återvinns. Tekniken är inte tillräckligt avancerad.
Även om forskning pågår misstänker han att den påverkas av att branschen väntar på beslut om producentansvar.
– Jag tror att man väntar på producentansvar i många länder, man är ännu inte tvungen att utveckla materialåtervinning. Jag tror att det kommer att accelerera när vi väl har det beslutet på plats.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.