Har kämpat med en obotlig sjukdom sedan hon var tolv: “Det är min sista önskan”
Pernilla Wallin, 40, har i flera år kämpat för rätten att avsluta sitt eget liv. Nu har hon drabbats av ytterligare ett bakslag – avslag i hovrätten.
– Min sista stora önskan är att jag ska få bestämma hur jag ska dö här i Sverige, och inte behöva åka någon annanstans, säger hon.
När Pernilla Wallin var tolv år fick hon veta att hon har en obotlig sjukdom som långsamt bryter ner hennes muskler – LGMD. Hon har behövt en rullstol sedan 2011, eftersom hon inte kan stå eller gå själv. Sjukdomen har inget känt botemedel och hon blir värre med tiden.
idag nyheter Nyheterna har tidigare pratat med Pernilla som länge kämpat för sin rätt till dödshjälp.
– Min största önskan är att jag ska ha rätten att själv bestämma hur jag vill dö hemma i Sverige. Att kunna göra det hemma hos mig där jag känner mig trygg, säger hon till idag nyheter Nyheterna.
Avslag på avslag
Pernilla vill inte dö nu. Hon vill vänta tills hennes kropp inte längre tillåter henne att leva som hon vill. Något hon själv tror är ungefär fem år bort.
– Jag har ont 365 dagar om året, 24 timmar om dygnet. Det är min vardag. Men när de viktigaste delarna för mig är att kunna vara spontan och flyga runt och resa och göra alla dessa saker som är så viktiga för mig, om jag inte kan göra det så är det inte längre mitt liv.
Tillsammans med sin advokat har Pernilla ansökt om att få dödshjälp genom att få specialdroger för att kunna avsluta sitt eget liv när hon tycker att det är dags. Hon har fått avslag av Socialstyrelsen, Förvaltningsrätten och nu Kammarrätten.
För Pernilla var avslaget väntat, men hon är kritisk till att det tog så lång tid, nästan ett halvår, att få beskedet.
Kommer att ta det till EU-domstolen
Nu ska Pernilla och hennes advokat överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen där de räknar med att få avslag igen.
Sedan återstår Europadomstolen som Pernilla hoppas ska kunna hjälpa henne. Hennes advokat tror att det finns en chans.
– Som praxis i EU-domstolen ser ut tror vi att vi har goda chanser att lyckas. Det beror på att assisterat självmord inte är tillåtet i Sverige och då är landet skyldigt att fastställa kriterierna för assisterat självmord. Annars hade vi inte drivit ärendet, säger advokat Aud Sjökvist.
“Jag är inte självmordsbenägen”
För Pernilla är det viktigt att poängtera att hon driver frågan så att hon själv kan bestämma när och hur hon ska dö och att hon ska få dödshjälp på ett lagligt sätt.
– Folk tror att jag är suicidal. Nej, jag är inte självmordsbenägen. Jag är en väldigt glad person. Jag älskar allt som livet har att erbjuda. Min situation har tvingat mig att ta ställning för något som jag inte skulle ha gjort om jag varit frisk. Jag vill kunna bestämma själv. För det är mitt liv, och det är min sjukdom, säger Pernilla Wallin.
Om dödshjälp
Dödshjälp är inte tillåtet i Sverige. Att döda en annan person är ett brott (mord eller dråp), även om det sker med personens samtycke. Medhjälp till självmord är däremot inget brott i Sverige. Den läkare som skriver ut medicin till en person i syfte att ta det för att ta sitt liv skulle dock riskera att delegitimeras, eftersom handlingen sannolikt skulle bedömas strida mot vetenskap och beprövad erfarenhet.
Vissa länder – som Belgien, Nederländerna, Schweiz, Kanada och vissa stater i USA – har regler som tillåter dödshjälp.
Källa: Läkarförbundet