Okänt PFAS-ämne har upptäckts i grundvattnet

10 pfas webbNY


Forskare har upptäckt en relativt okänd form av PFAS i grundvatten. På mer än 200 platser i landet hittades PFAS-ämnet TFA nästan överallt och nu varnar forskare för hälsoriskerna i framtiden.
– Om vi ​​en dag har höga halter i vårt dricksvatten blir det väldigt svårt att göra något åt ​​det, säger Karl Lilja på Naturvårdsverket.

Forskare från Norges geologiske undersøkelse (SGU) har tillsammans med Naturvårdsverket undersökt grundvattnet på över 200 testplatser runt om i landet.

På över 90 procent av platserna hittades PFAS-ämnet trifluorättiksyra (TFA) – ett av de tusentals PFAS-ämnen som finns idag och som forskarna fortfarande vet en hel del om.

– Ja, det är anmärkningsvärt att vi hittar TFA i den utsträckning som vi gör. Koncentrationerna verkar också öka, säger Maria Åkesson, statsgeolog på SGU som står bakom undersökningen.

Kan orsaka leverskador i djurförsök

TFA kommer från fluorerade gaser som bland annat finns i vissa läkemedel och växtskyddsmedel samt köldmedier och kylsystem, till exempel luftkonditionering i bilar. När dessa produkter tillverkas eller används läcker de fluorerade gaserna ut i atmosfären. Där bryter de ner och regnar ner i grundvattnet.

Eftersom TFA-molekylen är så liten kan den inte rensas bort utan förs direkt vidare till dricksvattnet.

– Vi vet i dagsläget ganska mycket om TFA:s giftiga egenskaper, men det vi vet är att det kan orsaka leverskador i djurförsök och misstänks störa reproduktionen, säger Karl Lilja, som arbetar med PFAS-ämnen och andra farliga ämnen i miljö.

Nivåerna i miljön ökar – begränsning diskuteras

Halterna av TFA som finns i svenskt grundvatten ligger idag under de gränsvärden som satts i till exempel Tyskland och Nederländerna. Frågan om att införa en internationell restriktion diskuteras just nu på EU-nivå, bland annat på initiativ av Kemikalieinspektionen. Idag finns dock inga gränsvärden alls för TFA i svenskt dricksvatten.

– Problemet är att vi ser att halterna i miljön ökar. Om vi ​​en dag har höga halter i vårt dricksvatten är det väldigt svårt att göra något åt ​​det, säger Karl Lilja.

Så är det lite som en tickande bomb?

– Ja, det kan man säga.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen