Omtyckt stammiskrog som håller trivselfanan högt

b516e41b 232f 423e 8956 30c19ca9727b


Fakta.Broms

Adress: Karlavägen 76.

Telefon: 08-26 37 10.

Hemsida: www.bromskarlaplan.se/sv/

Öppet i sommar: Sön–tors 11.30–sent, fre–lör 11.30–23.30.

Sommarstängt: 15–31 juli.

Prisklass: Mellan.

Ju längre man sakta promenerar från Stureplan, desto mer avtar livligheten på Östermalms krogar.
När man kommer bortom Karlaplan börjar det bli ganska dött, med den bullriga baren på Elverket som ett gediget undantag.
Visst finns det alltid god mat, men oftast till stilla sorl och saltade priser. Det kan uppriktigt sagt kännas klaustrofobiskt.
Broms har varit en oas där det senaste decenniet.

När portarna öppnades i hörnet av Karlavägen och Grevgatan var ambitionerna höga och öppettiderna särskilt generösa: här kombinerades saluhallsdelikatess med bageri, café och restaurang för dagens alla måltider. I bakgrunden fanns en cateringverksamhet, vilket givetvis gav möjligheter till samordning.
Brom var i samma trendiga spår som Taverna Brillo, Urban deli och Eataly.

Laxsashimi med mango, gurka, sojabönor, avokado, ponzu och chilimajonnäs.

Foto: Pi Frisk

Inspirationen kom från flera kök – från svenska och franska till sydostasiatiska, ofta med en personlig touch – och kvaliteten var nästan alltid hög.
Restaurangkommissionen, som visserligen noterat några barnsjukdomar, konstaterade imponerade över att publiken “snabbt gjorde Broms till ett välbesökt stamställe”.
Puben har genom åren etablerat sig som en stabil leverantör av både måltider och atmosfär. Det har alltid varit trevligt att komma hit; du blir vänligt bemött och sällan besviken.
Stamkunderna har blivit många genom åren, från tidigt till sent, och med hjälp av stamgästerna, hämtmat och färdigmat överlevde de pandemin, om än med en något nedtonad kostym. Det kostar pengar att erbjuda en slags helpension till restaurangerna.

När Broms fick nya ägare i höstas fanns en oro för att hela konceptet skulle förändras – det har dock inte skett.

När Broms öppnade var ambitionerna: här kombinerades en saluhallsdelikatess med bageri, café och restaurang för dagens alla måltider.

Foto: Pi Frisk

Numera står en manlig kvartett bakom rodret – Pelle Johansson, Patrik Karlsson, Julle Ljunggren och Magnus Johansson – de två sistnämnda driver sedan ett kvartssekel skärgårdspuben Bullandö (där försäljningen enligt uppgift har tiodubblats sedan dess).
Nu är den restaurangen på väg att säljas samtidigt som ägarduon istället har flyttat fokus till verksamheten vid Karlaplan. Det har skett några ändringar:
Frukosten är borta ett tag, till stammisarnas bestörtning, men cappuccino och en ostrulle kanske drar in för lite kontanter? Lunch- och middagsmenyn har synkroniserats och gäller nu hela dagen. Helgbruncherna är undantagna – de har dock tagit sommarlov.
Men menyn är fortfarande en stabil historia, med tydliga influenser från Frankrike, och med en viss betoning på fiskriket.
Du kan till exempel börja med löjromschips (125 kr), potatischips toppad med crème fraiche, gräslök och löjrom – ofta godast med ett glas bubbel. Flera av rätterna finns som hel eller halv – som tonfisktartaren (195 eller 295 kr), med tryffelkräm, picklad lök, frisésallad och parmesan. Detsamma gäller laxsashimi (185 eller 315 kr), där tärnad mango, gurka, sojabönor, avokado, ponzu och chilimajonnäs toppas med en generös portion lax, toppad med sesam och hackad cashew – utmärkt med ett glas sauvignon blanc från Loiredalen.

Den här delen av Östermalm behöver stim och buller

Foto: Pi Frisk

Öring (325 kr) är en känsligt hanterad filé som kommer med rökt ädelstenssallad, avokado, syltad silverlök, beurre blanc och ringlad svartkålsolja, med färskpotatis. I kötträtterna ingår hemlagade alternativ som köttbullar (265 kr), grillad entrecôte (395 kr), med klassiska pommes frites och café de paris-smör.
På dessertlistan är en varm rabarber- och jordgubbskompott (125 kr) en sommarfavorit och en god portion syrlig kompott, med en kula vaniljglass, riven rostad vit choklad, maräng och mandelsmula. Vad kan gå fel? De som inte orkar med en så rejäl finish kan tillfredsställa sin sötsak med en chokladtryffel eller en kula glass.

Men du kan ta dig till Broms även utan middagsärenden, för eftermiddagsfika och personliga funderingar eller för ett glas aw till en ost- och charkbricka. Några få bord hålls också alltid öppna för drop-in gäster, vilket är trevligt.
Krogkommissionen hoppas att Broms genom ägarbytet behåller sina ambitioner och innovationslust och fortsätter att hålla kvarterets trivselfana högt. Även denna del av Östermalm behöver stim och buller.
Läs mer:
Läs mer av Krogkommissionens tester
Vill du ha fler tips på mat, dryck och restauranger? Eller dela dina egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och pubar!


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen