Peter Swalén bor granne med en stenkross i Botkyrka där ett företag hanterar massor från tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm. Ljudet från aktiviteterna i hans trädgård hörs hela tiden.

– Det surrar på morgnar och kvällar, man hör bultandet hela tiden. Plus dammet. Det får dig att må dåligt.

Men grannarna är också oroliga för vad som händer om sulfiden, som naturligt finns i berget, lakas ut. Det kan ha en försurande effekt på miljön och påverka natur och djurliv.

– Barn och djur och allt. Vad får djur när de dricker vatten i bäckar? Det är inte bra.

Rädd för en ny miljöskandal

Bara ett stenkast från platsen där Think Pinks anklagas för att ha dumpat miljöfarligt avfall, och granne med en vattenkälla har ett företag tagit emot 10 000 lastbilslass med krossad sten från tunnelbaneutbyggnaden. Här mals bumlingarna till mindre stenar som kan användas som byggmaterial.

Kommunen är rädd för en ny miljöskandal och vill stoppa hanteringen.

– Vi har tagit beslutet att förbjuda verksamheten, säger Jelinka Hall, miljöchef i Botkyrka kommun.

Kommunen kräver en närmare utredning av vad bergmassorna innehåller. Än så länge har dock inga tester visat på någon förorening.

– Som tillsynsmyndighet behöver vi få underlag för att se vad det är för massor och material som tas emot och vad syftet är, fortsätter hon.

Stockholmsregionen, som bygger den nya tunnelbanan, avfärdar oron.

– Vi ser ingen anledning till den oron. Rock i Stockholm har använts i över 100 år som byggmaterial. Det är det mest använda byggmaterialet. Och vi ser inte att det kommer att ha någon negativ inverkan, säger Niklas Bergman som är chef för Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.

När Botkyrka och andra kommuner i Stockholmsområdet vägrar ta emot stenmassor tvingas de köras längre bort, vilket enligt Region Stockholm har lett till kostnadsökningar i miljardbelopp och stor miljöpåverkan.

Ska avgöras i domstol

Enligt Norges geologiske undersøkelse har försurning uppmätts på platser med stenmassor från tunnelbaneutbyggnaden på 1900-talet. Men många faktorer påverkar och en ny vägledning som Naturvårdsverket tagit fram tittar på hur riskerna kan hanteras.

Framtiden för stenmassorna i Botkyrka ska avgöras i domstol.

– Jag hoppas att de slutar med det här, säger Peter Swalén.

– Vi har haft problem tidigare med Think Pink, så nu tror jag att det räcker för Botkyrka kommun.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa