Oro över att danska mc-medlemmar flyttar till Sverige

5f2b5e4b 1055 4050 b693 e8b51a15e95f


Den svenska kriminella mc-miljön domineras av de två storklubbarna Hells Angels och Bandidos. Tillsammans, inklusive fängslade medlemmar och närmaste supportermiljö, har de cirka 640 medlemmar – ungefär jämnt fördelat mellan klubbarna.
Enligt undersökningsföretaget Acta publicas kartläggning är konfliktnivån mellan storklubbarna låg, men domar och åtal från svenska domstolar visar att gruppernas medlemmar är inblandade i grov kriminell verksamhet som narkotikabrott, våldsbrott, explosioner och vapenbrott. .
– Brott är en av grundpelarna för ett antal personer i klubbarna, utöver de sociala tillgångarna kopplade till klubben, säger Ola Fredriksson, chefredaktör för rapporten, tidigare verksam inom polisens kriminalunderrättelsetjänst. och expert på motorcykelbrott.

En anstiftare har dock identifierats. Det handlar om klubben Comanches MC som under det senaste året etablerat sig och försökt expandera i Sverige. I Danmark har klubben växt rejält, bland annat genom tillströmningen av medlemmar från Satudarah och avhoppare från Hells Angels och Bandidos.
Comancherna har inte heller ett strikt motorcykelkrav, vilket har lett till att icke-motorcykelbärande medlemmar från de så kallade “gatugängen” i Danmark har slutat. I Danmark beräknas klubben ha runt 170 medlemmar och provmedlemmar, att jämföra med det svenska medlemstalet på 15-20 individer, enligt Acta publicas rapport.
Mellan klubbarna är det lugnt på ytan och det verkar ha en specifik anledning.

Hells Angels, Bandidos och Comanches är tre av de större kriminella mc-gängen i Sverige.

Foto: Öyvind Lund

– Det har varit ett möte mellan Hells Angels, Bandidos och Comanches. Det ägde rum för ungefär en månad sedan. Det har pratats om en konflikt mellan HA och Comancherna, och det har varit lite rörigt mellan klubbarna i Danmark, säger Ola Fredriksson.
På mötet ska man dock, enligt Acta Publicas källa, ha kommit överens om att det inte finns någon konflikt i Sverige, och att man vill behålla det så.
Det finns dock tecken på det konfliktområdena mot kriminella grupper utanför världen av en procent växer. Bland de mörka moln som oroar polisen finns en konflikt mellan de danska Comancherna och ett kriminellt nätverk med kopplingar till den internationellt eftersökte svenske gängkriminellen Ismail “Strawberry” Abdo.
– Som jag har förstått det handlar det om ett parti narkotika som stals av någon i det här nätverket. Det sitter två unga svenska pojkar häktade i Danmark som ska ha lurat utanför Comanches klubbhus. Det har också förekommit några attacker.
– Jag tror att det just nu är koncentrerat till Danmark. Men om konflikten inom det andra nätverket skulle kopplas till de svenska Comancherna kan det gå snabbt. Och de svenska killarna som sitter häktade rekryterades i Sverige, så det finns kopplingar.

Ytterligare ett förhållande i Danmark riskerar att påverka Sverige. Det handlar om de danska myndigheternas avsikt att förbjuda Bandidos genom domstolarna. Enligt uppgifter till Acta publica från källor inom Bandidos talas det nu om en förflyttning av danska medlemmar till bland annat Sverige.
– Enligt våra uppgifter diskuterar några danska medlemmar att ta en övergång till svenska klubbar, men de sitter nog och diskuterar det här nu, säger Ola Fredriksson.
Vilken betydelse kan de ha i Sverige?
– Om de skulle flytta till svenska klubbar skulle de ändå fortsätta att verka kriminellt i Danmark. Skulle de sedan hamna i konflikt vet dessa fiender att de nu är medlemmar i till exempel Bandidos i Höör, då vet de var de kan hitta dem. Och det är en risk.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen