OS-simmaren siktar på en ovanlig dubbel – både Vansbro och SM

ece97f63 c196 43fb 987b d5f645fd6fd3


– Jag och min tränare (Niko Martikainen) hade redan bestämt att jag skulle köra ett tufft pass på morgonen och då tänkte jag att jag lika gärna kunde simma Vansbro, säger 25-årige Victor Johansson, Sveriges bästa distanssimmare, med en leende.
– Vansbro blir i stort sett det sista tuffa jag gör inför OS, och jag tror att det att göra dubbeln också kan ge en mental boost, fortsätter han med ett lite allvarligare uttryck.

Det blir en hektisk lördag för Sveriges bästa distanssimmare Victor Johansson.

Foto: Anders Wiklund/TT

Duracell-kaninen Victor Johansson, som tävlar för Jönköpings simsällskap, är lika ofta full av energi när DN möter honom under SM-tävlingarna i Linköping.
I hans värld är det därför inte det minsta konstigt att han ska genomföra en ovanlig dubbel på lördag.
På fredagseftermiddagen lämnade han SM-staden Linköping och körde de drygt tre milen till Vansbro. På lördagsmorgonen klockan 10 startar elitklassen i herrarnas bröstsim, som är 3 000 meter lång.

När det är klart sätter han sig i bilen och åker tillbaka till Linköping för att simma SM-finalen på 1 500 meter fritt inomhus i 50-metersbassängen vid Tinnerbäcksbadet klockan 18.24 på lördagskvällen.
– Det kändes som en rolig dubbel. I Vansbrosim har jag varit tvåa tre gånger, och i bästa fall kan jag på lördagskvällen säga att jag vann Vansbro och 1 500 samma dag. Det tror jag ingen har gjort tidigare, säger Victor Johansson och skrattar.
Är du inte orolig för att det ska slita för hårt på kroppen?
– Det är klart att jag har fått frågan om jag inte är rädd för att bli sjuk, men det är som Niko säger att om jag bara ser till att äta och sova ordentligt så blir jag inte sjuk, säger Victor Johansson.
– Så det viktiga är att jag lyssnar på min kropp, något som Niko har påpekat ett antal gånger. Så när jag åker från Vansbro till Linköping måste jag se till att göra regelbundna stopp och gå ut och sträcka på benen och äta något, fortsätter han.

Tränaren Niko Martikainen har skickat Victor Johansson en rad råd inför Vansbrosimningen.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Dessutom Victor Johansson måste vara försiktig med mat- och vilopauser på väg tillbaka till Linköping, tränaren Niko Martikainen har även skickat sin adept ett annat råd, eller om man vill ha en beställning.
– Han sa att om allt nu slutar på bästa sätt och jag lyckas vinna Vansbro så är det såklart jättebra. Men det betyder inte att jag inte kan stanna där och tjata på folk i två timmar bara för att jag tycker det är kul, säger Victor Johansson och skrattar igen.
I OS i Paris, där simningen startar lördagen den 27 juli, får Victor Johansson ett tufft schema. Han ska först simma 400, 800 och 1 500 meter fristil i en bassäng innan han avslutar veckorna i den franska huvudstaden med att simma tio kilometer öppet vatten.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen