Översvämning i Kalix älv – idag nyheter

5590aae2 527b 47c7 a48e 7959c39a7fd3


Mikael Larsson, som är vatten- och avloppsansvarig på Överkalix kommun, har parkerat vid campingen som ligger ner mot Kalixälven. Parkeringen är översvämmad. Stugorna har vatten uppe på fasaderna och poolen är helt översvämmad.
– Poolen är van vid att vattna så det här är ingen större fara, säger Mikael Larsson.

Värre är att pumphuset som pumpar avloppsvatten till kommunens reningsverk ligger en bit bort. Det lilla huset kan inte nås utan båt. Två drifttekniker har gett sig ut för att fylla diesel i vattenpumpen som har till uppgift att pumpa ut älvvatten från själva pumphuset. Den går dygnet runt och behöver därmed bränsle även under nätterna.

Parkering och stugor vid campingen i Överkalix är översvämmade.

Foto: Petra Älvstrand

Vårfloden har fört med sig att extra personal har kallats in och styrkan på åtta personer jobbar i fyratimmarspass dygnet runt.
– Värst var det 1995 när vattnet var 35 centimeter högre än i dag, vilket är mycket, säger Mikael Larsson.
I Överkalix möts Ängesån och Kalixälven, två stora vattendrag som för med sig smältsnö i kombination med en centralort belägen i låglänt terräng. De särskilda förutsättningarna har gjort att kommunen har väl inarbetade rutiner för att hantera vattenmassorna.
– Det viktigaste är att ingen pump stannar, då blir det snabbt kaos.
Just pumparna de viktigaste åtgärderna för att hålla vattnet borta från källare och fastigheter. Underhållsingenjörernas huvudsakliga uppgift är att se till att de underhålls och aldrig stannar. På måndagen fick ett strömavbrott att en pump stannade, vilket gjorde att källaren på resortens badhus snabbt fylldes med vatten.

Driftteknikerna Daniel Henriksson och Joel Öhman använder båt för att ta sig ut till pumphuset som ligger på en översvämmad parkeringsplats.  En extra pump pumpar bort flodvatten som fyller huset.  Pumpen måste gå 24 timmar om dygnet.

Foto: Petra Älvstrand

Norr om Överkalix centrum en väg har stängts av och fick dras om. En viadukt under en annan väg är nästan helt vattenfylld.

Mikael Larsson berättar att vårfloden har förändrats de senaste åren. Längre bak kom ofta vattenmassorna i två stötar. En på våren och en längre fram mot mitten när snösmältningen i fjällen började.
– Nu smälter snön tidigare i fjällen, vilket gör att allt kommer på en gång, säger han.
Förändringarna innebär att kommunen tar hänsyn till ökade vårfloder vid planering för framtida byggnation. Översvämningens spridning dokumenteras med hjälp av drönare för att kartlägga vattennivåerna.

Parkeringen vid Strandskolan är helt översvämmad.  Kommunens drifttekniker använder båt för att ta sig till pumphuset.

Foto: Petra Älvstrand

Årets vårflod är högre än förra årets. Toppen väntas idag eller imorgon, enligt SMHI som utfärdat en orange varning för Kalixälvens nedre delar.
Men även om vattnet kommer att börja minska är faran inte över i Överkalix. Driftteknikerna kommer att arbeta minst en vecka till. Ytterligare en vecka framåt väntas allt återgå till det normala.
– Egentligen är det här inget väsentligt för oss. Alla som arbetar får kvalificerad övertidsersättning. Det blir lite mindre sömn i någon vecka, säger Mikael Larsson.

Fakta.Svåra översvämningar i Sverige

1860 det högsta vattenflödet i Dalälven hittills uppmättes. Broar fördes bort av vattenmassorna och hus och vägar översvämmades.

1904 extremt höga vattenstånd i Mälaren. Flera block stod under vatten.

1938 Spölandskatastrofen. Ume- och Vindelälvarna svämmade över och Spöland drabbades hårt.

1995 Vårfloden i norra Sverige 1995 gick till historien som en av århundradets största. Flödesrekord registrerades vid flera mätstationer.

2018 Kraftig vårflod i stora delar av norra Sverige. På många håll var flödena de högsta sedan vårfloden 1995 och i vissa vattendrag var flödena högre än 1995.

Källa: SMHI


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen