Parasiter i nordkoreanska ballonger mot syd

9f9cb960 60f8 4fce b512 fefe430b4d3c9f9cb960 60f8 4fce b512 fefe430b4d3c

Över 1 000 skräpballonger har skickats från Nordkorea över gränsen till söder de senaste veckorna. Ballongerna är, enligt Nordkorea, vedergällning för flygblad som skickats norrut över gränsen av aktivister i Sydkorea. Flygbladen har bland annat innehållit kritik mot regeringen i Nord.

Innehållet i ett 70-tal av de nordkoreanska ballongerna har analyserats. Sedan visade det sig att de innehöll jord i vilken “många parasiter, såsom spolmask, piskmask och bandmask” hittades, uppger Sydkoreas återföreningsdepartement i ett uttalande. Anledningen tros vara att mänskliga avföring har använts i jorden istället för kemiska gödningsmedel, enligt avdelningen.
Eftersom mängden jord är relativt liten bedöms det inte finnas någon risk för markförorening eller infektionssjukdomar till följd av ballongernas innehåll.
Skräpet är ett tecken om Nordkoreas svåra ekonomiska tillstånd, bedömer det sydkoreanska ministeriet och hänvisar till trasiga barnkläder och andra plagg som har använts tills de nästan helt sönderfallit.
Vissa kläder som tidigare donerats i en hjälpinsats av ett sydkoreanskt företag ingick i ballonglasterna och förstördes medvetet, i vissa fall skars i bitar.
På måndagen sa sydkoreanska myndigheter att Nordkorea hade återupptagit sändningen av ballonger. Invånarna uppmanas att inte röra dem, utan att anmäla fynden till polis och militär.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen