Paret drev bärföretag – döms för människohandel

11 b r webb


Bärplockarna blev skuldsatta innan de började jobba, fick sova i skogen och sökte slutligen skydd hos kommunen.
När polisen och flera andra myndigheter ryckte in visade det sig att de levde under svåra förhållanden.
Nu döms ett par från Västerbotten för människoexploatering och näringsförbud i sju år.

I september förra året sökte ett 40-tal bärplockare skydd hos kommunen. De vågade inte gå tillbaka till sin arbetsgivares boende och fick hjälp av kommunen med tryggt boende.

Månaden innan hade flera bärplockare stoppats av polisen eftersom bilen de färdades i hade körförbud. När polisen bad dem att identifiera sig berättade de att chefen hade hämtat ut deras pass.

Var skuldsatta när de började

Polisen fattade misstankar när bärplockarna berättade om passen och genomförde ett antal interna utlänningskontroller.

“Detta var en genomtänkt metod för att kunna genomföra kontrollen enligt utlänningslagen samtidigt som vi fick möjlighet att prata med dem utan att den misstänkte eller andra handledare vet om detta”, skriver polisen i ett memo.

Utredningen visade senare hur bärplockarna levde under svåra förhållanden, stod i skuld när de började och dessutom fick för lite mat. Ett stort antal myndigheter deltog i insatsen och flera allvarliga brister framkom.

Idag föll domen mot paret som drev och ägde transportföretaget. De döms båda till skadestånd för människohandel för människohandel.

Tvingas sova i skogen och betala för bensin

Bärplockarna uppgav att de arbetade sju dagar i veckan, bodde på madrasser och i hemgjorda våningssängar. Vid vissa tillfällen tvingades de även sova utomhus i skogen – för att spara på bensinen.

– Går vi långt räcker det inte med bensin. Vi måste stanna i skogen och sova där, för vi kan spara både bensin, tid och pengar, säger en av bärplockarna i förhör.

De fick betala bensinen själva och när de började jobba var de redan skuldsatta. Resan och omkostnader sågs som ett lån på drygt 24 000 kronor. Bärplockarna bekostade boende och bilreparationer. I ett boende saknades ventilation, i ett annat hängde det elektriska ledningar i duscharna, samtidigt var flera av bilarna belagda med körförbud.

– De har vilselett bärplockarna, som var i en svår situation. Jag anser att det handlar om människohandel, sa senioråklagare Petra Götell i samband med åtalet.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen