Paret i ”vikingasekt” döms till fängelse

48e015e9 be0a 4196 a847 596a5e7eea11


Det ovanliga rättsfallet kretsar kring e-postmeddelanden och filmer som publicerades i mars förra året där ett åttiotal personer kallades till “avrättningar”.
Som DN tidigare rapporterat är polisbilden att runt åtta personer ingår eller har ingått i den grupp med säte i Gullspång som kommit att kallas “Vikingasekten”.

Nu faller domen för två av dem, en 55-årig kvinna och en 85-årig man, i Skaraborgs tingsrätt. Tingsrätten gick i stort sett på åklagarens linje.
Kvinnan döms till sex månaders fängelse och mannen till tre månader, både för flera fall av hot mot tjänsteman och olaga hot. Dessutom ska paret betala skadestånd till 22 personer på totalt 320 000 kronor.

Den förberedda

Det har åklagaren tidigare sa till DN att gruppen står för en “samling av alla möjliga konspirationsteorier med en egen idé om en annan världsordning”.
Det nu dömda paret har erkänt att de skickat hotfulla mejl och lagt ut filmer på nätet som beskriver hur målsäganden ska avrättas med olika metoder. Syftet med hoten från olika tjänstemän har enligt paret varit att se till att tre barn som har vårdats av socialtjänsten återförs till sina föräldrar.
Paret menar dock att “allt de har gjort är lagligt enligt lagarna i gudarnas land”, heter det i domen. De anser inte att dödsstraffet “som det har funnits i tusen år” är fel och har betonat att de inte hotade halshuggning – bara hängning.
Rätten beskriver det som ett så “märkligt brott” att det kan ifrågasättas om psykiatriska bedömningar borde ha gjorts. I domen framgår dock att den samlade bedömningen är att paret inte kan ha begått brotten under påverkan av allvarliga psykiska störningar.

Rätten ansvarar också för ett ovanligt uttalande om ersättningen till försvarsadvokaterna. Rätten konstaterar att advokaterna “inte hade lätta uppgifter” och ärendet beskrivs som komplicerat, inte minst med tanke på att paret inte ville ha något med sina företrädare att göra.
läs mer här
Advokat avfärdar tal om “vikingbrott” – kopplar det ovanliga rättsfallet till LVU-ärenden
Politiker uppmanade till halshuggning – nu ställs de inför rätta


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen