Patient dog efter motvillig operation – Ivo konstaterar fel i vården

Patient dog efter motvillig operation – Ivo konstaterar fel i


Den äldre patienten från Värmland var mycket orolig för en operation med stomi. Drygt tre veckor efter operationen dog patienten. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterar att det fanns brister i vården.

Det var 2021 som patienten fick diagnosen analcancer och en operation med stomi rekommenderades. Ivo skriver i sin utredning att patienten var orolig för att en operation skulle bli för ansträngande och dessutom var tveksam till att få stomi. Trots detta genomfördes operationen.

Några dagar senare förvärrades patientens tillstånd och en ny operation genomfördes. Efteråt uppstod flera komplikationer och en överflyttning till intensivvårdsavdelningen där patienten senare avled.

Ivo konstaterar att informationen varit otillräcklig för både patienter och anhöriga. Ivo anser inte heller att det finns ett tydligt samtycke till operationen och eller om alternativa behandlingar övervägts. En bristande dokumentation av ansvarig läkare konstateras genomgående. Ivo hittar dock inga brister i behandlingen efter operationen.

Ivo konstaterar att vårdgivaren ska ta hänsyn till beslutet i sitt patientsäkerhetsarbete och avslutar ärendet.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen