“När butiker sänker sina priser ökar risken för falska nätbutiker, där du riskerar att få dina kortuppgifter och annan personlig information stulen”skriver polisen i ett meddelande på sin hemsida, och uppmanar allmänheten att vara extra vaksam när de handlar på nätet under veckorna fram till jul. Ett tips är att leta efter stavfel, något seriösa hemsidor sällan har.
Björn Appelgren, folkbildningschef på Internetstiftelsen, håller med om polisens varning.
– Julen närmar sig och många handlar på nätet. Bedragare vet detta och försöker utnyttja det. Dels genom falska annonser, men också genom bluffmejl och bluff-sms om paketleveranser, säger han.
– Bedragarna är väldigt duktiga på att anpassa sig till vårt beteende och vad som händer i omvärlden, tillägger han.
Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det ofta det.
– Man ska reagera på om det är ett väldigt, väldigt fantastiskt erbjudande, säger Björn Appelgren.
Undvik länkar i sms och e-postmeddelanden
Ett annat tillvägagångssätt bland bedragarna är falska mejl och sms om paketleveranser. Ofta blir du ombedd att klicka på en länk för att betala en mindre tull- eller depåavgift. Vad bedragarna verkligen är ute efter är din kortinformation.
– Det kan vara svårt att genomskåda bluffarna. Jag tycker att man ska undvika att klicka på annonser och länkar i sms och mejl, säger Björn Appelgren.
Istället ska du kunna söka på egen hand via en sökmotor för det aktuella företaget för att se om erbjudandet också finns på hemsidan. Om erbjudandet på webbplatsen stämmer överens med det i sms:et eller e-postmeddelandet, så är det också troligt att det är äkta.
På samma sätt tipsar han om att använda leveransföretagets appar för att spåra din försändelse och på så sätt undvika att bli blåst.
Förutom att dina bankuppgifter hackas finns även risken att varan du skickat efter inte dyker upp. Eller att du får en billig kopia av den.
– Det finns annonser som lockar med billiga priser på dyra varor, men det man ofta får då är ett billigt exemplar – så man får inte det man tror att man köpt, säger Björn Appelgren.
Hur man upptäcker falska nätbutiker
Falska nätbutiker kan vara svåra att känna igen, eftersom de ofta ser väldigt äkta ut. Tänk på detta när du handlar online:
-
Kontrollera URL:en. Bedragare försöker ofta göra webbadressen så lik den riktiga webbutiken som möjligt. Ibland kan det bara vara en bokstav som gör skillnaden. Var extra försiktig om du hamnar på en hemsida via en annons i sociala medier.
-
Kontrollera om det finns stavfel. Seriösa webbsidor har sällan stavfel.
-
Sök efter recensioner. Kolla vad andra säger om butiken innan du handlar och bestäm hur rimligt erbjudandet verkar.
-
Kontrollera kontaktuppgifter och betalningsalternativ. Finns det tydliga kontaktuppgifter och känns betalningsalternativen säkra?
-
Betala med faktura. Det är säkrare än att betala med kort, eftersom du inte behöver lämna ut ditt kortnummer och du får varorna innan du betalar.
Källa: Polisen.se