Populära ölhaket Carmen i Stockholm har stängt


Restaurang Carmen på Södermalm i Stockholm har nog aldrig varit med om att ha belönats med några Michelinstjärnor. Många skulle nog kalla det en sjunken krok. Men under åren har puben lockat horder av törstiga besökare charmade av den ruffiga atmosfären.

Nu går krogen en högst osäker framtid till mötes. Lokaltidningen Mitt i, som var först med att rapportera om krogens knepiga situation, kunde för några dagar sedan meddela att Carmen för närvarande är stängt. I skyltfönstret finns en notis om att de snart öppnar igen. Frågan är då i vilken form det skulle vara för att man har blivit av med serveringstillståndet.
– Vi har upptäckt en ganska hög skuldsättning på det här företaget, säger Lotta Persson, enhetschef på Stockholms stadstillståndsenhet, och påpekar att det rör sig om ett mångmiljonbelopp.
Så serveringstillståndet går ut om en krog har skulder?
– Det går inte att uttrycka sig så kategoriskt. Man måste visa sig vara lämplig för att inneha serveringstillstånd. Vi gör ett lämplighetstest på personlig nivå, men även ekonomiskt. Du måste betala dina skatter och avgifter samt dina fakturor och löner. Det måste också fungera kontinuerligt, säger Lotta Persson.

Det var den 13 mars som socialnämndens tillståndsnämnd beslutade att återkalla Carmens alkoholtillstånd.

– Vi vet så klart att det kan gå upp och ner lite när man kör en rörelse. Man blir inte av med tillståndet bara för att man har en skuld, så vi brukar vänta lite och se om vi lyckas få verksamheten på fötter igen. Nu har det pågått länge och skulderna har fortsatt att öka, fortsätter Lotta Persson och syftar på Carmens affärer.
Det var den 13 mars som socialnämndens tillståndsnämnden beslutade att återkalla Carmens alkoholtillstånd. Beslutet överklagades och hamnade hos förvaltningsrätten. För att hovrätten ska pröva överklagandet krävs prövningstillstånd, vilket inte beviljas. Förvaltningsrättens dom står därför fast och Carmen får inte servera alkohol.

Ett av två alternativ som återstår för restaurangen är nu att driva verksamheten vidare, dock utan serveringstillstånd. Det andra är att sälja puben.
– Då kan den nya ägaren ansöka om tillstånd, säger Lotta Persson.
I början av pandemin 2020 var Carmen en av fem Stockholmsrestauranger som tvingades lägga ner smittskyddsenheten för att de inte kunde uppfylla gällande coronaregler.
DN har utan framgång sökt Carmens ägare för en kommentar.
Läs mer:
Skatter och inflation slår hårt mot restaurangbranschen
Populära krogar i Stockholm varnas av domstolen


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa