Professorn brottas ner – protesterna skakar USA | Varlden

original


Totalt 28 personer, inklusive minst en professor, greps vid Emory University i Atlanta efter en sammandrabbning med polisen under en demonstration i torsdags, skriver New York Post.

En video som cirkulerar på sociala medier visar kaoset som utbröt när poliser stormade campusområdet.

I klippet kan du se hur skolans ekonomiprofessor, Caroline Fohlin, brottas i gräset av en polis. Hon hörs ropa på hjälp medan en annan polis hjälper till att lägga handbojor på henne.

I bakgrunden hörs en demonstrant ropa: “Du är Hitler! Ni är rabiata hundar! Ni är fascister! Skäms!”.

Bilder visar också hur en kvinna, som enligt flera medier är Noelle McAfee, ordförande för skolans filosofiska avdelning, leds bort i handbojor.

Universitetet protesterar i USA

Protesterna började vid Columbia University i New York den 17 april.

Studenter vid universitetet slår upp ett läger med ett 50-tal tält på campus, som de kallar “Gaza Solidarity Camp”.

Det handlar om USA och universitetens stöd till Israels krigföring och studenterna kräver bland annat att universiteten tar avstånd från kriget och från företag som stödjer Israel.

Protesterna har spridit sig till minst 20 universitet över hela landet.


Eleven är avstängd

I fredags meddelade Columbia University att en student hade stängts av från skolan. De sa inte varför – men ett klipp som har fått stor spridning och som väckt starka reaktioner tros vara orsaken bakom.

Enligt New York Post det handlar om Khymani James, elev och självutnämnd ledare för skolans anti-israeliska rörelse Apartheid Divest.

Videon är från januari då James kallades till ett möte med Columbia-ledningen efter att ha lagt ut ett Instagram-inlägg som varnade “sionister som vill slåss”.

Mötet direktsändes av James själv på Instagram och under det hörs han prata om bland annat att “sionister inte förtjänar att leva”.

Be om ursäkt

James ber om ursäkt för händelsen på X och skriver:

“Det jag sa var fel. Alla i vårt samhälle förtjänar att känna sig trygga utan några kvalifikationer”.

Han menar att klippet togs ur sitt sammanhang.

“När jag spelade in det kände jag mig ovanligt upprörd efter att ha blivit mobbad på nätet eftersom jag är synligt queer och svart.” skriver James.

Protesterna

Universitetsprotesterna tog nyligen fart vid Columbia University på Manhattan efter att skolans kansler varnade för åtgärder mot studenter som fortsätter att skandera “Från floden till havet” på campus, en slogan för ett fritt Palestina som har kritiserats av dem som säger att det hänvisar till till en förintelse av staten Israel.

Protesterna har spridit sig till minst 20 universitet och polisen har gjort över 200 arresteringar bara under den senaste veckan.

I Texas utspelade sig våldsamma scener när polisen ingrep mot demonstranter och i ett försök att stoppa protesterna använde man bland annat batonger och hästar, enligt The Guardian.

President Joe Biden har sagt att han är medveten om de pågående protesterna och att situationen övervakas, skriver AP.

Husets talman Mike Johnson besökte Columbia denna vecka och uppmanade kanslern att avgå om hon inte kan stoppa protesterna.

LÄS MER: Max, 37, satte eld på sig själv utanför Trumprättegången

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen