Professorn tipsar: Så hittar du en hällristning

image


Från gatan i Göteborgsförorten Askim ser det ut som en lummig villaträdgård, men mitt i den mjuka grönskan döljer sig bronsålderns budskap, hugget i sten.
Ett fornfynd måste göras tillgängligt för allmänheten, så här finns en speciell port och en skylt, men själva ristningen är ändå lite svår att se, även för en expert som Johan Ling.
– Har du vatten? Vi kanske måste rensa bort smuts och i bländningen ser man bättre, säger arkeologiprofessorn.

Den som inbillar sig en hällristning som blekröda figurer mot grå granit, måste tänka om. Numera vet forskarna att stenen påverkas av färgen. Och ljusets roll lyfts istället fram. Johan Ling tar fram en hink med vatten och häller över spisen.
– Nu vaknar det till liv, när vattnet reflekteras mot solen…

341e2435 18a8 4c63 90b2 f92a1c3e46ac

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Johan Ling tar ett steg tillbaka och även om han har ägnat hela sitt yrkesliv åt detta så blir han något exalterad.
– Det här är magi, va! När det kommer ut så här. Hällristningar – de tar hårt på din kropp. Styrkan i att de gjordes i sten för över 3 000 år sedan, och att de finns kvar, manifesterades för oss…. Han tystnar vid tanken.
Hällristningen här mäter cirka två meter på höjden och en och en halv bredd. Den består av flera olika figurer – ett stort skepp med förstävar formade som djurhuvuden, flera mindre båtar, några fotspår, två djur och en liten människofigur.
Här finns även några skålgropar, det i särklass vanligaste motivet på ristningarna – enkla i formen, men svåra att förstå.
I sin nyutgivna handbok och guidebok till de svenska hällristningarna skriver Johan Ling att de små fördjupningarna gäckar den vetenskapliga världen. Vissa tolkar dem som symboler för det kvinnliga könet, andra kopplar dem till vatten, eftersom det samlas där när det regnar.

Bild 1 av 2

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Bild 2 av 2

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

I gammal folktro kallas groparna för “alvkvarnar” och det finns rapporter om människor som offrar till andra världsliga varelser genom att mala i groparna.

För närvarande finns det flera hundra tusen skålgropar registrerade i databasen för fornfynd hos Riksantikvarieämbetet. Men de stora, mer spektakulära bilderna där brukar föreställa skepp och krigare.
– Bronsåldern är första gången som sällskapen här i Norden satsar på båtar och besättningar för långväga handel. Det är det som oftast avbildas och jag tror att de som gjort resorna också har gjort bilderna, säger Johan Ling.
Och det finns mer att upptäcka.
– Vi hittar nya hela tiden. Även allmänheten kan hjälpa oss med detta.

Bohuslän är rikt på hällristningar och den som vill hitta ännu fler bör titta längs bronsålderskusten, säger Johan Ling.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Tips från proffsen börjar med en uppmaning att söka vid den tidigare strandlinjen, alltså en hel del uppe på land nuförtiden. Askimristningen ligger till exempel 12 meter över havet.
Ling tycker också att man kan söka längs gamla, kanske bortglömda, stigar och vägar och de ambitiösa kan använda kartor från Lantmäteriet för att hitta sådana.
Att leta efter “svarta hål” som vetter mot öster är ett annat bra råd. En slät fin platta som ser ut att ha en hällristning på sig, kanske faktiskt har en. Du måste bara vänta på nästa viktiga tips – ljuset!

I spårljus eller kvällsljus motiv som annars gömmer sig på berget kan komma fram. Att lysa med en ficklampa på berget kan hjälpa.

Häll mycket vatten på spisen och vänta på rätt ljus.  Då kan till synes oansenliga klipphällar visa sig hysa makalösa konstverk.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Och så det här med vatten. Johan Ling har letat efter ristningar utrustade med gigantiska vattenpistoler, men en vanlig dricksvattenflaska räcker i alla fall ett tag.
Har du tur ska du kontakta Länsstyrelsen eller Museiverket, för bedömning och registrering. Ibland kan även de bästa bli lurade av naturen.
– Det är många fynd tror det gör du, där tycker jag också att det är svårt att avgöra vad som är ristat och inte. Det kan vara isrännor, säger arkeologiprofessorn Johan Ling.

Fakta.Hällristningar

■ Hällristningarna gjordes under bronsåldern. Det började för 3 800 år sedan och slutade för 2 300 år sedan.

■ Det finns över 2 000 fyndplatser i Sverige, de flesta i södra och mellersta delen av landet.

■ Högst upp ligger Bohuslän, följt av Uppland och området kring Norrköping. Men det finns också många fynd vid kusten av Småland, Österlen och Bjärehalvön samt i Blekinge skärgård.

Rolig fakta: Nästan inga hällristningar är ristade. De flesta är spruckna.

Källa: Hällristningarnas värld av Johan Ling.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen