Svårigheter att somna, uppvaknanden under natten och sömn för kort tid. Det finns flera olika sätt att sova dåligt och fyra av tio svenskar säger att de sover dåligt enligt Folkhälsomyndigheten. Men det finns sätt att lösa sömnproblemen.
– Jag tycker generellt att vi underskattar vikten av sömn, säger Ulf Ellervi, professor i kemi, i Nyhetsmorgon.

Sömn är kemi. Allt från vad som händer i hjärnan när du sover till hur kaffe och sömntabletter påverkar kroppen. Ulf Ellviks mål är att förklara vad sömn egentligen är och hur alla ämnen som håller oss vakna faktiskt fungerar. Enligt honom är det viktigt att vi sover och att vi sover länge.

Man ska sova ostört mellan sju och nio timmar varje natt, säger han.

Det händer i kroppen när du sover

När vi vilar rensas hjärnan från slaggprodukter. Hjärnan gör sig av med mycket energi under dagen och den lämnar rester. Resten av kroppen rengörs med hjälp av lymfsystemet, men hjärnan är inte en del av det.

Man trodde länge att hjärnan inte hade något avfallssystem, men ny forskning pekar på att det finns ett. Det fungerar dock bara på natten.

Om vi ​​inte sover märker vi att vi inte fungerar lika bra. Många sjukdomar är relaterade till dålig sömn på ett eller annat sätt. Hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma är kopplade till sömn, säger Ulf Ellvik.

Så du får bättre sömn

Ulf Ellvik har flera bra tips för hur du kan förbättra din sömn. Enkelt, men väldigt tråkigt, säger han. Många vill ha en snabb lösning, men enligt kemisten är det inte så enkelt.

Vi har en dygnsrytm och den styrs av solljus. Det är viktigt att vi går ut på en promenad varje dag. Gå ut och få lite dagsljus. Tio minuter på lunchen är en bra början, säger han.

En annan sak som stör nattsömnen är glödlampan. Bara det gör att vi förlorar en timmes sömn. Dessutom bidrar även de blå lysdioderna i våra skärmar till att vi sover mycket mindre, eftersom det påverkar produktionen av ämnet melatonin, vilket borde göra det lättare för oss att somna.

Hjärnan tror att det blå ljuset är dagsljus, så det håller oss vakna. Undvik skärmar i två timmar innan läggdags, gärna tre, säger Ulf Ellvik.

Dessutom är rutin viktigt. Slappna av, läs en bok och försök gå och lägga dig vid samma tid varje dag. Även på helgerna. Samma rutiner som många skapar för sina barn gäller även vuxna.

Det är därför man inte kan sova i ett lopp

Har du sovit för lite byggs ett så kallat sömntryck upp i hjärnan. Avfallsprodukterna försvinner inte från hjärnan om vi får för lite sömn. Sen blir vi trötta. Du kan kompensera för det med en tupplur, men du kan inte kompensera för bristen på sömn.

Professorns bästa tips för god sömn

– Var ute på dagarna
– Undvik skärmar två timmar före läggdags
– Hitta rutiner på kvällen
– Ta hand om dig själv
– Var försiktig med koffein

Två andra sömnbovar är alkohol och koffein. Alkohol försämrar sömnkvaliteten och koffein lurar oss att känna oss pigga.

Det maskerar. Vi tror att vi håller på att komma i form, men det är vi inte. Om du dricker kaffe för sent blir koffeinet kvar i kroppen och blockerar det. Då blir man inte trött på kvällen, säger Ulf Ellvik.

I en akut fas kan sömntabletter hjälpa, men ju kortare tid och ju lägre dos desto bättre.

Det bör helst handla om veckor. Efter något år har de ingen effekt och de stör hjärnans normala sömn, säger han.

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Ftvmedia.image service.eu north 1 prod.vmnd

Idag 08:56

Det händer i kroppen när du sover

Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Jenny & Steffo


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa