Rapport: 13 000 sjuksköterskor har lämnat yrket


Strejkande sjuksköterskor vittnar just nu om en ohållbar arbetsmiljö inom vården. Ansvaret för fler och sjukare patienter delas på färre kollegor.
– Under mina 15 år i yrket har marginalerna försvunnit. Det finns inte tillräckligt med tid för fortbildning och kvalitetsförbättring. Vi pressar oss själva att hänga med i vården av våra patienter, säger Sofia Hansson, ryggradsrehabiliteringssköterska vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Hon är en av 2 000 medlemmar i Vårdförbundet som strejkade i måndags under parollen “vi ska rädda vården”.
– För vem vill jobba som sjuksköterska i framtiden om det fortsätter så här?
Frågan om hur vården ska bemannas i framtiden har Nationella Vårdkompetensrådet fått i uppdrag av regeringen att utreda.
På måndagen släpptes en slutrapport som slår fast att det finns 13 000 färdigutbildade sjuksköterskor som kommuner och regioner skulle kunna anställa – men som i dagsläget väljer att inte arbeta inom patientvården.

När sjukvårdens resurser minskar hamnar svåra prioriteringar hos vårdpersonalen som arbetar nära patienterna, säger Sofia Hansson, ryggradsrehabiliteringssjuksköterska vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Foto: Jenny Kallin

Hälften har lämnat vården helt. Hälften jobbar som till exempel sjuksköterskelärare eller chefer, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, professor vid Sahlgrenska akademin och ordförande i Nationella rådet för sjuksköterskekompetens.
– Brist på arbetsvillkor är en av anledningarna till att människor väljer att lämna sin yrkesroll och det tycker vi är djupt oroande, säger hon.
Det kostar samhället cirka 5,5 miljarder kronor att utbilda 13 000 sjuksköterskor som sedan väljer att arbeta någon annanstans, enligt rapporten. Att utöka utbildningarna och utbilda fler sjuksköterskor är därför en dålig lösning, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.
– Kommuner och regioner ska jobba med arbetsmiljön. Det är absolut viktigast för vården att kunna behålla, locka tillbaka och rekrytera nya sjuksköterskor, säger hon.

För att driva regioner och kommuner i rätt riktning har Nationella vårdens kompetensråd tagit fram en nationell plan med 25 åtgärder. Elva punkter rör arbetsmiljö och arbetsförhållanden. Till exempel tid för fortbildning. Karriärvägar. Erfarna medarbetare får utrymme att dela med sig av sin kunskap.

Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdens kompetensråd.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Här finns också uppmaningen till kommuner och regioner att planera och prioritera bättre.
– Det saknas i dag tydliga krav på kommuner och regioner att planera resurser och kompetensförsörja. Det leder till att vårdpersonal får ett orimligt uppdrag och att tiden inte räcker till, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.
Arbetsmiljö och arbetsförhållanden är viktiga frågor i den pågående vårdkonflikten.
Vårdfacket kräver kortare arbetstid för att fler inom vården ska kunna arbeta heltid och få tillräckligt med återhämtning mellan tuffa arbetspass. Hittills har arbetsgivarsidan sagt nej.
Men bara med bättre förutsättningar kan sjuksköterskor som lämnat yrket lockas tillbaka till vården, tror Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio.
– Istället ser vi försämringar. Samtidigt som resten av de anställda fick mer flexibla arbetstider och kan jobba mer hemifrån fick våra grupper sämre villkor och obekväma arbetstider. Det håller inte.

SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg håller med om att arbetsmiljön inom vården måste förbättras.
– Vi har lagt flera bud som omfattar förebyggande arbetsmiljöarbete, kompetensutveckling och karriärvägar. Men vi tror inte att en arbetstidsförkortning löser arbetsmiljöproblemen inom vården, snarare tvärtom.

Nationella vårdkompetensrådet

Startade 2020 på uppdrag av dåvarande regeringen. I maj 2024 fick fullmäktige ett utökat mandat av den nuvarande regeringen.

I rådet ingår kommuner, regioner och universitet.

Uppdrag att ta fram en nationell plan för framtidens kompetensförsörjning inom vården.

Källa: Nationella vårdkompetensrådet

Vårdpersonal i och utanför vården

En undersökning gjord av Nationella vårdens kompetensråd visar att 90 procent av alla anställda läkare och 78 procent av alla anställda sjuksköterskor är verksamma inom sina

yrkesroll inom vården. Andra jobbar med andra saker. Siffrorna är baserade på år 2021.

Källa: Nationella vårdkompetensrådet


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa