Rapport: ”Lyxskam” i Kina sänker prestigemärkena


För några veckor sedan publicerade konsultföretaget Bain and company sin ekonomi rapportera om hur det går för lyxmärken i världen. Företaget beskriver hur den ansträngda kinesiska ekonomin har fått LVMH, som samlar Louis Vuitton, Moët et Chandon och Hennessy plus en mängd andra prestigemärken, att gå med förlust på flera områden. Även Kering, som huserar bland annat Gucci, Balenciaga och Bottega Veneta, har gått sämre.
De senaste tre månaderna har LVHM gjort ett 14 procent sämre resultat jämfört med förra året, medan Kerings resultat det senaste halvåret minskat med 11 procent.

Rapportförfattarna noterar att den haltande ekonomin i Kina inte bara påverkar möjligheten att köpa de dyra märkena. Den kinesiska medelklassen har börjat känna “lyxskam”.

Du vill inte visa upp dina dyra kläder eller lyxväska offentligt när din granne har förlorat sitt jobb eller kämpar för att försörja sin familj. Lyxkonsumtion, som den som har råd, sker istället vid privata tillställningar. Och de rika vill ha mer nykter och diskret än “iögonfallande och prålig”, enligt rapporten.
– För första gången har vi det som kallas lyxskam i Kina, konstaterar Federica Levato, partner på Bain och fortsätter:
– Efter två och ett halvt år av tillväxt ser vi osäkerhet kring personliga lyxvaror.

Federica Levato, på konsultföretaget Bain.

Lyxresorna har dock inte minskat och Japan har fått ett ekonomiskt uppsving tack vare alla kineser som åkt dit på semester, som en konsekvens av att de fått mer yen för sin yuan.
Kristina Sandklef är analytiker och har täckt den kinesiska marknaden i decennier.
– En typisk lyxförbrukning som jag såg 2012 var en gyllene Porsche med LED-lampor som diamanter runt strålkastarna, säger hon och fortsätter:
– Ett år senare såg man inte lyx på samma sätt eftersom Xi Jinping (Kinas ledare, reds anm) startade sin anti-korruptionskampanj och ingen ville förknippas med korruption.

Kristina Sandklef, analytiker.

Men de har fortsatt att existera som gärna har visat upp sina exklusiva prylar, konstaterar Kristina Sandklef och hon ser den minskade lyxkonsumtionen som en signal om den försämrade kinesiska ekonomin.
– De officiella siffrorna som kommer från Kina är milt sagt inte tillförlitliga. Viss ekonomisk statistik är numera en statshemlighet, som det är förbjudet att sprida. Den som skriver att Kina går dåligt ekonomiskt på sociala medier kan hamna i trubbel.

Kinaexperten Björn Gustafsson, professor emeritus vid Göteborgs universitet, ser också hur vikande ekonomi och fallande fastighetspriser spelar roll för lyxkonsumtionen.
– Jag tror att det är en förklaring har att göra med att man inte kan tjäna snabba pengar på fastighetsmarknaden i Kina längre. När försäljningen av bostäder till privata ägare startade för tjugo år sedan kunde många få inkomst från en andra lägenhet. Nu har priserna gått ner. Och inkomstförväntningar påverkar naturligtvis deras ekonomiska val.
Kristina Sandklef kan mycket väl förstå att lyx är ett problem om grannarna blivit arbetslösa. Men det inflytandet kan också komma från ovan:

– Det kan vara så att de som flashade sina lyxvaror innan helt enkelt inte har råd. Men kommunistpartiets roll och inflytande i samhället ska inte heller underskattas.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa