Rasism ökar i Frankrike efter Nationell samlings framgångar

cebfdbf4 b396 4d8b bd37 967c12f78216


Tre dagar efter att Emmanuel Macron utlyst nyval den 9 juni var den rullstolsburne Olivier, 42, på ett offentligt möte i Toulon i södra Frankrike.
– Vi var kanske 300 vänsteraktivister. Plötsligt dök en man upp framför mig. Några veckor tidigare hade han skrikit och jagat mig när jag satte upp antifascistiska klistermärken på lyktstolpar. Nu lutade han sig fram och sa: ”Du tror att vi har glömt dig. Men vi har inte glömt dig. Vi tar hand om dig”, säger Olivier, som egentligen heter något annat.

26282e70 5516 472c 8d0c 209b09035722

Foto: Privat

ropade Olivier “det finns en fascist här”, och några av de andra demonstranterna stod mellan honom och mannen. Polisen ingrep. Men den hotfulle mannen släpptes och gick in i en port vid torget. Sedan dök han upp i ett öppet fönster, där han gjorde Hitlerhälsning mot torget.
– Han “läkte” på oss i minst tio minuter.
Enligt tidningen Streetpress handlar det om en soldat i den franska flottan, som är aktiv i en högerextrem grupp på fritiden. Själv hävdar han att han bara hälsade på folkmassan. En disciplinär utredning har inletts.

Olivier klistrar ett antifascistiskt klistermärke på en av Rikssamlingens valaffischer.

Foto: Mehdi Chebil

– Jag tittar hela tiden över axeln nu. För det är som att fascisterna känner sig fria att göra vad de vill efter nationalförsamlingens framgångar, säger Olivier.

Efter EU-valet den 9 juni, eftersom nationalförsamlingen fick mer än 30 procent av rösterna har en “betydande ökning” av antalet hatbrott skett i Frankrike, enligt människorättsorganisationen Ligue des Droits de l’Homme.
På valnatten attackerade fyra medlemmar ur den högerextrema gruppen GUD en man i Paris, som slogs i huvudet med en batong och utsattes för homofobiska övergrepp. När polisen grep förövarna sa de: “Vänta bara tills Bardella sitter vid makten, och Hitler kommer tillbaka”.
Den 25 juni körde en man på en busschaufför i en förort söder om Paris. Busschauffören fick benskador och fördes till sjukhus. Angriparen ska ha ropat:
“Jag är så ledsen för människor som dig, svarta och araber. Jag röstar på nationalförsamlingen, jag kommer att döda dig”.
Den 26 juni utsattes ett bageri i Avignon i södra Frankrike för en mordbrand. Högersymboler och n-ordet klottrades på väggarna. Det tros syfta på en 17-åring ursprungligen från Elfenbenskusten som är lärling på bageriet.

795304a2 bc76 42aa 9291 6b9b82b539bb

Foto: Mehdi Chebil

Samma natt blev slagen en 37-årig man i Bourg-en-Bresse i östra Frankrike. Två unga män frästes utanför hans bostad sent på natten. När han bad dem att lugna ner sig skrek de: “Vi är i Frankrike, kom ut då din jävla arab”.
Misshandeln filmades av en granne. Häromdagen dömdes männen till fyra års fängelse för brottet.
Den 2 juli sköts fyra personer som klistrat upp affischer för den vänsterorienterade New People’s Front-alliansen i det 20:e arrondissementet i Paris med tårgas och pepparsprejda och misshandlades av en grupp maskerade personer som misstänks vara högerextremister.

Undersökningar som tidningarna världen, Mediefest och Le Parisien gjort visar att många invånare i Frankrike också möter betydligt mer rasism i vardagen än före den 9 juni.
I ett uppmärksammat inslag i Frankrikes motsvarighet till Mission Review, vittnar Envoyé special, den svarta sjuksköterskan Divine Kinkela om hur hennes grannar låter apljud och skriker rasistiska förtal mot henne. När grannarna, som är aktiva i nationalförsamlingen, måste möta anklagelserna, säger en av dem till Kinkela: “Vi är i Frankrike nu och vi gör som vi vill – det lär du snart få veta. Så till hundkojan. ”

Nationell samling toppnamn Marine Le Pen vill inte fördöma det som rasistiskt. Kanske för att några av hennes kandidater gjorde ännu hårdare uttalanden.
Ett tiotal av nationalförsamlingens kandidater har fått svara för uttalanden och inlägg i sociala medier den senaste veckan. Bland dem Ludivine Daoudi, som fick drygt 22 procent av rösterna i Calvados i söndags. Hon väljer nu att kliva av, efter att en bild dykt upp på henne i en Luftwaffe-keps från den tyska nazisttiden.

I maj deltog några hundra personer i en högerextrema marsch i Paris, där medlemmar i GUD var på plats.

Foto: Jerome Gilles/NurPhoto/Shutterstock

Tidigare Rikssamlingen partiledaren Jordan Bardella har varit nära knuten till flera av de ledande personerna i den högerextrema gruppen GUD. För ett par veckor sedan sa inrikesminister Gerald Darmanin att han har för avsikt att med kraft avveckla denna grupp, som har genomfört flera uppmärksammade marscher i Paris.
– Om jag blir statsminister kommer jag inte att tolerera någon form av våld. Så både extremhöger- och extremvänstergrupper kommer att upplösas, säger Bardella i en kommentar.

Läs mer:
Extremhögerns Bardella vägrar att möta en kvinnlig miljöpartist i slutdebatten
Nationell samling lockar de superrika i Saint-Tropez


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen