Utställning

“Kings of Men”

Kulturhuset, Stockholm. Visas till 17/11

En konstutställning för barn, vad kul! Jag tror och får sällskap där av sexåriga Meja.
Kulturhusets “Människoungar” innehåller målningar, skulpturer, textila verk och grafiska blad av trettiofyra konstnärer. Verken ingår i Stockholms stadskonstsamling som förvaltas av Stockholm Konst. I över hundra år har staden köpt och placerat konst i skolorna, så detta är en del av den spretiga men viktiga samlingen.

Utställningen är lovvärd av åtminstone två anledningar. Den som ska peka på det samägda, kulturarvet som påverkar många människors vardag på institutioner, i skolor, i parker och på torg. Den offentliga konsten som idag hotas från många håll, av ekonomiska åtstramningar, politisk korrekthet och flera fall av ren stöld.
Det andra är just fokus på barn. “Utställningen rekommenderas från 6 års ålder men alla är välkomna”, står det, vilket också är anledningen till att alla verk är placerade så att även grundskoleelever kan titta ordentligt på dem.
I entrén finns fyra papperslappar att hämta med detaljerade bilder och texten “Kan du hitta konstverken?” – ett sätt att aktivera besökarna.

Liss Erikssons

I det fina urvalet det finns många rörande, fantasifulla och dramatiska scener. Däribland fyra varianter av Lena Cronqvists lekande tjejer, en eftertänksam “Pojke tittar på månen” av Liss Eriksson och Charlotte Gyllenhammars tjej på trapetsen, “Knäveck”. Och så Mejas favorit “Modernistisk dans” av Karin Mamma Andersson.
Allt bra och bra hittills. Men den som tror att utställningen kan fånga barns intresse i allmänhet bara genom dess innehåll och form – utan vägledning – är nog naiv.
Konstverken placeras under olika teman: klimatångest, kroppsförändringar, ensamhet, kärlek och vänskap med vägledande texter inom varje (tydligt riktade till oss vuxna). Jag tvivlar dock på att någon kan prata med barnen om svåra frågor med dessa märkligt pretentiösa uttalanden som grund.

Så här kan det låtaunder rubriken På egen hand: ”I början av livet är varje dag ett potentiellt äventyr med nya lektioner och prövningar. Prövningar får oss att utvecklas och lära oss att ta ansvar. (—) I rummet kommer du att möta konstverk som visar hur det kan kännas att behöva ta ansvar. Konstverken visar också glädjen i att våga utmana sig själv och vikten av att kunna göra det på sitt eget sätt.”
Nej, det här kräver en skicklig konstpedagog för att nå dit – inte bara plattityder. Under utställningsperioden anordnas skolbesök och förhoppningsvis blir det bättre handledning.
När vi äntligen lämnar “Människoungar” och Kulturhuset är minnesstjärnan Meja helnöjd. Hon har lyckats passa in alla trettiosex detaljerade bilder på rätt konstverk. Det är dock oklart hur mycket av utställningen som helhet hon tog med sig.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa