Recension: ”Twisters” – idag nyheter

13450170 cb3d 4802 a30d f593e5247707


Handling

Betyg: 1. Betygsskala: 0 till 5.

“Twisters”

Regissör: Lee Isaac Chung.

Manus: Mark L Smith, Joseph Kosinski, med karaktärer som ursprungligen skapades av Michael Crichton och Anne-Marie Martin. Medverkande: Daisy Edgar-Jones, Glen Powell, Anthony Ramos med flera. Längd: 2 timmar 2 minuter (från 11 år). Språket engelska. Biopremiär.

Se till att du läser filmens titel korrekt: det är “Twisters”. Inte “Twists”, alltså överraskande vändningar i handlingen.
Det finns inget sådant här. Tornado ses vid horisonten, gaspedaler trampas på biffiga pickupbilar som ångar över motorvägar och jordbruksmark, “YEEI-HO-HOO!” ropas och inkommande väderdata gör att ögonen vidgas: “Nä, nä, nä, det här KAN inte passa!”. Och så lite tystnad, innan nästan en tromb är på väg.
Det är den grundläggande modellen för katastrofhandling rakt igenom.

Kate (Daisy Edgar-Jones) har visade redan som barn en speciell känsla för vädrets förändringar. Senare börjar hon studera och jaga tornados. Drömmen är att tämja dem genom att få dem att suga upp hektoliter med en smet som ska suga musten ur stormen.
Livsplanen avbryts efter ett tornadomöte som slutar i katastrof. Fem år senare blir hon kontaktad av en kollega från det förflutna, som har nya idéer om tornadokontroll och behöver hennes unika talang.
“Twisters” är en regummering av material från “Twister” från 1996. Den hade åtminstone Helen Hunt och – det mest kända inslaget – en flygande ko.

Helen Hunt och Bill Paxton in

Nya “Twisters” är regisserad av Lee Isaac Chung, som gjorde 2022 års hyllade familjedrama “Minari” och borde veta bättre, och förmodligen inte har något minnesvärt att erbjuda.
Som skådespelarna av alla att döma vet. Distress är stämningen där de levererar en linje mer beige än den andra. Daisy Edgar-Jones måste försöka låta exalterad vid tanken på att installera stora skannrar och få “den mest fantastiska skanningen av en tornado någonsin”!
En sådan äventyrsfilm får inte någon skådespelare att ropa “YEEI-HO-HOO!”.

Se mer. Tre andra filmer med väderdrama: “Storm warning utfärdad” (1948, originaltitel “Key Largo”), “The ice storm” (1997), “Triangle of sadness” (2022).
Läsa andra film- och tv-recensioner i DN och fler texter av Mårten Blomkvist


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen