Regeringen: Stoppa kriminella från att ta över domstolarnas lokaler - idag nyheter
   

Regeringen: Stoppa kriminella från att ta över domstolarnas lokaler



d3507537 c632 4915 8df5 7a73d432f78d

I våras visade DN:s utredning att en man med kopplingar till det kriminella Södertäljenätverket under flera år kontrollerat en företagskoncern som äger tingsrättshuset i Södertälje. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer är det ett exempel på hur den organiserade brottsligheten flyttar fram sina positioner.
– Vi har att göra med en organiserad brottslighet som hotar systemet och en del av det är att infiltrera offentlig verksamhet, säger han.

Regeringen ger nu Domstolskontoretpolisen och Kriminalvården har i uppdrag att identifiera säkerhetsrisker kopplade till ägande och hyresförhållanden och vidta åtgärder för att minimera sådana risker.
– Vi har sett flera exempel på hur kriminella tar sig in på olika sätt. Det innebär en kritisk risk när det kommer till de premisser som säkerhetskänsliga delar av rättsväsendet behöver för att bedriva sin verksamhet, säger Gunnar Strömmer.
Han beskriver det som att brottsbekämpande myndigheter befinner sig i en expansionsfas och därför kan vara särskilt utsatta för dessa risker.
– Det finns en växande medvetenhet om hur kränkande de kriminella grupperna är. Detta gör att ett uppdrag som detta känns väldigt angeläget.
Justitieministern vet inte hur det omfattande problemet är att kriminella får inflytande över olika myndigheters lokaler men menar ändå att det finns goda argument för att skärpa rutinerna.
– I takt med att den organiserade brottsligheten kommit att agera allt mer offensivt mot olika delar av den offentliga sektorn är det tydligt att det finns skäl att flytta fram positionerna även på detta område. Kriminella aktörer utvecklar sina arbetssätt och strategier och det är viktigt att rättsväsendet hänger med, säger Gunnar Strömmer.
Uppdraget ska utföras i samarbete med Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten samt andra berörda myndigheter och aktörer. Uppdraget ska redovisas senast den 30 december 2024.
Läs också: Domstol i händerna på utpekade nätverkskriminella – miljoner i hyresintäkter


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa