“Ett omfattande arbete med handlingsplaner för en balanserad ekonomi pågår”, skriver regionledningen i delbetänkandet.
Det lyfts fram att “en något avtagande” takt i kostnadsökningen, främst för att antalet anställda – totalt nästan 57 000 – är något färre jämfört med förra året.
Men det lyser fortfarande red om ekonomin i alla fem sjukhusområdena. Prognosen efter april är att de för hela året blir 1,4 miljarder minus. Nästan hälften av underskottet gäller det största sjukhuset, Sahlgrenska i Göteborg.
När budgeten klubbades i november hade den rödgröna regeringen i Västra Götaland godkänt ett underskott för sjukhusen på en miljard, men nu pekar det på att utfallet blir runt 400 miljoner sämre än så.
I torr officiell prosa skriver de därför att “det innebär att sjukhusets åtgärder behöver få större ekonomisk påverkan under resten av året.”
Att regionfullmäktige tillät i sig förklarades en budget med miljardunderskott av inflationen och den smäll som också följde, nämligen kraftigt ökade kostnader för de anställdas pensioner.
Men nu visar det sig att regionens underskott till och med april är “bara” 488 miljoner, och därmed 708 miljoner kronor bättre än prognosen i budgeten. Förklaringen ligger i Västra Götalandsregionens egna aktieaffärer och finansiella investeringar.
Regionen har aktier och obligationer värda drygt 23 miljarder norska kronor. Den totala värdeökningen i de tre delarna, kassa-, likviditets- och pensionsportföljen, var 960 miljoner, varav värdepapper för 23 miljoner såldes. Under samma period förra året steg värdet med 601 miljoner.
Vissa regioner har valt att låta externa företag sköta förvaltningen av tillgångarna, men Västra Götalandsregionen förvaltar det internt.
Regelverket säger att regionen kan inte ta med ett förväntat resultat från säkerheterna i budgeten. Därför kan utfallet av hur regionen faktiskt klarar sig rent ekonomiskt skilja sig betydligt jämfört med den faktiska budgeten.
Regionfullmäktige har beslutat om bestämmelserna för förvaltningen och lagstiftningen säger att det ska ske med betryggande säkerhet. I regionens finanspolicy står det till exempel att investeringar “vid val av investeringar ska ta hänsyn till och främja god etik, ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.”
Regionens ekonomichef Annelie Mogensen säger till DN att alla pengar finns i aktie- eller obligationsfonder, inte i några enskilda bolag.
– Det finns vanliga svenska och globala fonder för att sprida risken. Men inte i till exempel fonder vars företag får sin omsättning från utvinning och produktion av fossila bränslen.
Hur bra mår ledningen relativt sett?
– Det är i linje med börsindex.
Att regionen tjänar pengar på börsen går inte direkt att lyfta in i till exempel vården som är hårt pressad, den måste verka inom sin budget. Sjukvården påverkas dock också positivt – om än indirekt.
– Förvaltningen av pensionsportföljen är till för att möta framtida pensionsutbetalningar och ju bättre det går, desto mindre blir pensionernas belastning på framtida budgetar, säger finansdirektör Annelie Mogensen.
Avsättningen för framtiden pensioner kommer enligt Mogensen “utgör en stor utmaning för oss”.
– Så det är viktigt att kunna ha den här kapitalförvaltningen. Sedan går förstås vissa år upp, andra ner. Men på lång sikt finns en förväntan om en positiv avkastning. Och hittills i år har vi haft en väldigt stark period.
Fakta.Ett överskott väntas nästa år
tillsammans med att en återhämtning väntas i Sverige och resten av världen förbättras ekonomin.”
Du skriver också att “återställning av underskotten 2023 och 2024 tillsammans med stora ekonomiska utmaningar
men det innebär en tuff ekonomisk situation för Västra Götalandsregionen även de kommande åren.”
I budgetförslaget för År 2025 väntas ett överskott på en miljard som 2026 beräknas öka till 3,7 miljarder och 2027 beräknas bli 3,3 miljarder.
Källa: Västra Götalandsregionen
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.