Regionerna du tjänar på att vaccinera dig hos privat aktör

10 f string webb


Priset för att vaccinera sig mot TBE kan variera flera tusen svenska kronor.
I flera regioner är det billigare att vaccinera med en privat aktör, visar en undersökning idag nyheter Nyheterna har gjort.
– Det ska inte vara en klassfråga och det är det i dag, säger Lena Hallengren (S).

TBE-vaccinationen kan bli en dyr historia, beroende på var i landet vaccinationen sker – där valet av mottagning också har betydelse för slutsumman.

idag nyheter har jämfört priserna för alla regioner med de privata vaccinoperatörerna. I åtta av landets 22 regioner är det billigare att vaccinera sina barn hos en privat leverantör. Bland vuxenvacciner är det billigare i sju regioner.

I region Jämtland Härjedalen är skillnaden störst. Här kan en tvåbarnsfamilj spara 1 380 kronor genom att välja en privat operatör, som Aleris eller Sveavaccin, istället för regionen.

För att långsiktigt minska vaccinkostnaderna krävde Socialdemokraterna på onsdagen en utredning om den privata vaccinmarknaden.

“Inte en klassfråga”

Partiet menar att regeringen måste titta på varför företag gör stora vinster på vaccinmarknaden.

– Det ska inte vara en klassfråga och det är det i dag, säger Lena Hallengren (S).

När idag nyheter Nyheterna ställde frågan om hur Hallengren ser på att vissa privata aktörer har billigare vaccin än många regioner, duckar hon.

– Det viktigaste är att vi ser till att vaccinmarknaden fungerar och är en viktig del av vården och vården. Det ska inte vara en klassfråga och det är det idag.

– Vi tittar inte på något särskilt vaccin eller företag, men konstaterar att det är väldigt dyrt att vaccinera sig.

Vill du förbjuda privata aktörer?

– Inte för att förbjuda, men vi vill se till att vi inte driver upp kostnaderna utan att vi helt enkelt samarbetar. Priserna måste pressas. Det ska inte vara en fråga om kostnad eller klass.

De regioner du tjänar på att vaccinera hos en privat operatör

Av de fyra privata aktörer som idag nyheter-nyheterna har kontrollerat erbjuder Aleris och Svea-vaccin det billigaste TBE-vaccinet.

I sju regioner – Halland, Jämtland Härjedalen, Kronoberg, Sörmland, Stockholm, Värmland och Västernorrland – tjänar du på att välja en privat vaccinator.

Bland unga under 18 år är det mer lönsamt att välja Gotland , Halland , Jämtland Härjedalen, Kronoberg , Norrbotten, Stockholm, Värmland och Västernorrland


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen