Under sommaren har Fotbollskanalen i juni och tidningen Offside kommit med recensioner av arbetsmiljön på fotbollsförbundet. Ett hårt ledarskap under generalsekreteraren Andrea Möllerberg och nya chefer ska ha lett till rädsla, en tystnadskultur och missnöje.
– Ledarskapet är extremt ifrågasatt internt och ifrågasätter man minsta lilla så är det som att man är emot alla förändringar, sa en person med god insyn i fotbollsförbundet till Fotbollskanalen.
Offside kunde i sin granskning visa att SvFF:s senaste medarbetarundersökning visade på det “överlägset sämsta” eNPS-värdet (hur sannolikt en anställd är att rekommendera arbetsgivaren till andra, på en skala mellan +100 och -100) i föreningens historia : +5 .
Plus att en anställd gjorde en meddelaranmälan till RF angående psykisk ohälsa då det saknades förtroende för de som får en anmälan på SvFF. Samt att fackets arbetsmiljöombud har fått in 15 ärenden det senaste halvåret och att anställda varken litar på sin närmaste chef eller HR-avdelningen.
Exklusiv intervju
SvFF-basen Fredrik Reinfeldt har bara svarat Fotbollskanalen och Offside skriftligen i juni och augusti, men i samband med Sveriges bortamatch med Slovakien fick idag nyheter/Fotbollskanalen en exklusiv intervju med honom.
– Vi är inne i en stor förändring. Det är inte i motsats till något som har gått tidigare, det är bara ett svar på att internationell fotboll utvecklas och förändras. Precis som Andrea Möllerberg och Kim Källström (fotbollschef) påpekade kräver det en enorm koncentration på fotbollsutveckling och en delvis förändring av vårt sätt att arbeta. Vi är mitt uppe i det, säger Reinfeldt och fortsätter:
– Den typen av förändringar leder till reaktioner och jag tycker att vi har följt upp den kritik som kom från enskilda på ett bra sätt. Vi har haft bra diskussioner i styrelsen och ledningsgruppen för att svara på den kritiken.
Han säger också:
– Vi vill naturligtvis inte att någon ska behöva uppleva att de blir bemötta på ett sätt som inte är bra.
Hur förklarar du din vändning. Efter vår granskning i juni uttryckte du och Andrea Möllerberg att det inte var någon fara. Nu i augusti har du tagit det på ett helt annat allvar. Hur ser du på det?
– Vi har helt enkelt inställningen att vi lyssnar när det kommer kritik. Men jag tror att vi hela tiden har varit tydliga med att vi står för den förändring vi är på väg att genomföra. Dessutom har förbundsstyrelsen också indikerat att vi inte kommer att göra någon allvarlig inbromsning utan att vi försiktigt kommer att bromsa vår ekonomi. Med en del av vårt statliga stöd försvinner vid årsskiftet.
Utåt sett säger du att det är allvarligt. Men hur ser du på att din första vice ordförande Nina Lindström i ett mejl påpekat för sina stadsdelar att det är “bittra ex-anställda” som varit kritiska?
– Det har kommit ut på ett sätt som jag tror att Nina kände blev olycklig. Det var inte tänkt att distribueras på något sätt.
– Jag tror att vår helhetsbild är att vi tagit det på allvar, den kritik som finns, men att vi står för den förändring som vi är mitt uppe i.
Hur säkra kan vi som tittar på dig vara på att du tar det på allvar?
– Vi beskriver en process som vi är mitt uppe i. Vi har många anställda och svensk fotboll engagerar många. Jag är fullt medveten om att den första reaktionen på någon form av förändring vanligtvis är kritik. Till och med ganska hårt.
– Min erfarenhet är att om man har gjort rätt så förändras den känslan efter ett tag. Har man inte gjort rätt, då får man komma tillbaka och ta den kritiken igen.
Hur säkerställer man att kontoret inte är en arbetsplats där människor är rädda och tysta?
– Jag upplever faktiskt inte att det stämmer. Jag känner att det finns en öppenhet. Jag är ofta själv på kontoret och jag tycker att det finns en öppenhet och möjlighet att framföra åsikter.
– Men jag har också noterat att de som har ledningsansvar och arbetsgivaransvar har sett till att det ska gå att vända sig till närmaste chef eller på annat sätt kunna använda metoder för att uttrycka något om det är saker man inte är nöjd med.
Avser individer
Medarbetarundersökningen var på åtminstone en parameter rekordlåg. Det finns också ett fall där en person med dig vänt sig till RF:s meddelartjänst och inte förbundets. Hur ser du på det?
– Att det nog finns individer som inte gillar den förändring vi har gjort. Så kan det vara. Jag har tillsammans med förbundsstyrelsen läst igenom medarbetarundersökningen och vi tyckte att det trots allt var väldigt mycket som speglade både harmoni och trivsel på Svenska Fotbollförbundet.
– Men vi har över 220 anställda. Det finns de som inte tycker likadant.
Hur är ditt förtroende för Andrea Möllerberg och övriga i föreningens ledning?
– Som de alltid säger, jag har fullt förtroende tills något annat meddelas.
Vilket ansvar faller på dig?
– Jag är ordförande i fotbollsförbundet. Jag, tillsammans med styrelsen, kommer naturligtvis att se till att saker och ting sköts. Men det är inte vi som har det dagliga arbetsgivaransvaret i verksamheten.
Ni har fått kritik från hedersmedlemmar och tidigare styrelseledamöter i SvFF, både vad gäller den bild ni gett av er ekonomi och ledarskap. Hur ser du på det?
– Jag hävdar att jag har gått igenom ekonomin väldigt noggrant och att jag korrekt har beskrivit de utmaningar som finns. Jag vill understryka att jag inte på något sätt tog några billiga poäng och jämförde med något baklänges.
– Jag tycker att både Karl-Erik Nilsson (tidigare ordförande) och Håkan Sjöstrand (tidigare generalsekreterare) gjorde ett utmärkt jobb. Jag har jobbat nära båda. Jag säger att vi saktar ner eftersom stora statliga subventioner dras åt sidan.
Stor påverkan
Reinfeldt fortsätter:
– Att försöka framställa det som att det här ekonomiska trycket inte finns, det skulle ge en felaktig bild av var svensk fotboll finns. Vi vill naturligtvis gå till mästerskapet, men missar man två i rad på herrsidan har det en väldigt stor ekonomisk påverkan på hur svensk fotboll finansieras.
Du talar om en mjuk inbromsning. Hur allvarlig är krisen om man till exempel inte tar sig till VM 2026?
– Metoden som svensk och internationell fotboll har är att man utifrån mästerskapspengar, framför allt på herrsidan, balanserar ut det och sedan använder pengarna över år när man inte har något mästerskap.
– Nu har Sverige missat två mästerskap i rad på herrsidan och då ska vi komma ihåg att vi pratar om intäkter i storleksordningen 140 till 160 miljoner som vi fick tack vare att vi kvalade in och till och med gick till kvartsfinal 2018.
Han utvecklar:
– När vi missar den typen av pengar, då använder vi upp en del av det vi har sparat. För att inte konsumera för mycket av det vi har i balans har vi därför bromsat mjukt. Men det är en viktig parameter inför VM-kvalet som startar nästa år. Det handlar inte bara om kärleken till fotboll, det handlar också om våra resurser. Detta påverkar i sin tur även gräsrotsfotbollens finansiering.
Det har varit diskussioner om din assistent, som kom in på 50 procent (på SvFF). Du har svarat att det är “dumt” att dra tillbaka det. Förstår du inte symboliken i att tillföra extra kostnader för facket i en tid när du saktar ner?
– Vi har inte sagt att det ska vara mjuka bromsningar överallt. Det måste helt enkelt finnas resurser och fotbollsförbundet fungerar bra. När jag ser tillbaka är det inte alls konstigt eller nytt att det fanns ett särskilt stöd för förbundsordföranden, svarar Reinfeldt.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.