Rekordmånga äter antidepressiva – Så svårt är det att sluta

66890cf9e4b0a33c8bcf99eb 1720264326485?location=main&w=1200&resize=1200,0&ssl=1


Antalet som tar antidepressiva läkemedel har ökat varje år de senaste 15 åren. Kanske inte främst för att det är fler som mår sämre, utan för att det är så få som kan sluta. Förra året tog över 1,2 miljoner svenskar ut antidepressiva, vilket är mer än var tionde person och rekordmånga. En av dem är Johan Cedersjö.

Johan började äta antidepressiva läkemedel när han var 27 år. Nu tio år senare har han bestämt sig för att sluta, vilket för många kan vara svårt.

– Det verkar som att ju längre man tar medicin desto svårare och besvärligare är det att sluta, säger Behroz Dehdari, specialist i psykiatri.

“Mycket tvivel på sig själv”

När man har använt ett ämne länge vänjer sig kroppen vid det och när man tar bort det får man abstinensreaktioner eller abstinensbesvär som oro, oro, ljus- och ljudkänslighet. Detta är inte specifikt för antidepressiva medel, utan förekommer med en rad olika ämnen, som kaffe till exempel. Men Johan upplever en annan form av abstinensbesvär, som är mer existentiella.

– Medicinen har på många sätt växt ihop med min personlighet, säger Johan Cedersjö.

I tio år har han ätit en tablett varje dag, och medicinen har påverkat hur han ser sig själv. Han beskriver att det förändrade honom och växte med honom och att han inte alltid vet vad som är honom själv eller en effekt av medicinen.

– Att sluta ger mig mycket tvivel på mig själv och frågor om vem jag egentligen är.

Så här slutar du med antidepressiva läkemedel

Om du slutar plötsligt blir din hjärna chockad, så det bästa är att sakta ner. Det har de flesta varit överens om, men enligt ny forskning fungerar det inte riktigt som man tidigare trott. Man har insett att nedtrappning från en maximal dos till en lång dos är betydligt lättare än att nedtrappa från en låg dos till ingenting, och att den slutliga nedtrappningen måste vara ännu långsammare. Johan är nu nere på hälften av sin tidigare dagliga dos.

– Jag kommer låta det ta lång tid för själen att orka.

För många går det bra, men för vissa går det inte att sluta och de kan behöva använda antidepressiva medel resten av livet.

– Vi behöver bli mycket mer restriktiva med förskrivning och bättre på att informera om svårigheterna med att sluta, säger Behroz Dehdari, specialistläkare i psykiatri.

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Ftvmedia.image service.eu north 1 prod.vmnd

Idag 09:13

Antidepressionsskolan: Svårt att sluta med antidepressiva

Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Jenny & Steffo


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen