Tidigare studier har visat att en bidragande orsak till att de två djuren blev människoätare troligen var deras tandstatus. De två hanarna, som saknades hanar och troligen var syskon, hade flera trasiga tänder. Inne i tändernas hålrum finns tusentals fragment av små hårstrån och det är med hjälp av dessa hårfragment som man genom att analysera deras DNA nu har kunnat kartlägga vad de två lejonen åt.
Resultatetsom presenteras i tidskriften Aktuell biologi visar att hårstrån kommer från sex olika bytesdjur. Förutom människor finns det även hår från giraffer, oryxantilop, elliptisk vattenbock, zebra och gnuer. Det sistnämnda djuret överraskade forskarna mest, eftersom det enligt konsensus inte fanns några gnuer i området vid denna tidpunkt.
– Den närmaste platsen där gnuer hade siktats var mer än åtta mil bort. Så antingen var dessa lejon mer rörliga än man tidigare trott, eller så fanns det trots allt gnuer i området, säger en av forskarna bakom studien, Alida de Flamingh vid University of Illinois Urbana-Champaign, i en kommentar.
Håren ligger i olika lager och nu planerar forskarna att analysera dessa lager för att se vad lejonen åt i olika åldrar.
Läs mer:
Bubbla på näsan hjälper ödlan att rensa livlinan
Zimbabwes skolbarn hotade av vilda djur – lär sig att upptäcka fara
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.