Risk för fler våldsbrott under sommaren – polisen tar höjd

10 polis. webb


De senaste veckorna har det varit flera uppmärksammade skjutningar runt om i landet.

Det kommer inte som en överraskning, säger Erik Lindblad, nationell insatsledare för Frigg, som är ett nationellt specialevenemang där polisen har förhindrat flera grova brott.

– Vi befarar alltid en eskalering under sommarmånaderna. Statistiskt sett finns det en säsongsvariation där det förekommer grövre våldsbrott under sommarmånaderna, säger Erik Lindblad.

Liksom många andra branscher är polisen också mindre bemannad under sommarmånaderna, vilket gör en redan hög arbetsbelastning ännu högre.

Lägsta siffra på flera år

Samtidigt har antalet dödade och skadade i skottlossning varit lägre än på flera år under första halvåret 2024.

Enligt polissiffror dödades 19 personer i skottlossningar under juni månad och 22 skadades. Det är den lägsta siffran sedan 2018.

Det är svårt att säga exakt vad nedgången beror på, men förklaringen ligger bland annat i att polisen har ändrat sitt sätt att arbeta och att politikerna gett dem en rad nya verktyg. Rikspolischef Petra Lundh har tidigare lyft fram vikten av att avlyssna gängkriminella i förebyggande syfte.

– Vi förebygger och förebygger en hel del grova våldsbrott som vi känner till, säger Erik Lindblad, nationell insatsledare för Frigg, som är ett nationellt specialevenemang där polisen har förhindrat flera grova brott.

Barn på sommarlov oroar moln

Samtidigt har polisen en återkommande huvudvärk varje sommar. Det handlar om sommarlovsbarn som i vissa sammanhang blir ett lätt byte för de kriminella gängen att rekrytera.

Enligt Erik Lindblad är det viktigt att föräldrarna är närvarande och har koll på sina barn.

– Som förälder måste man luta sig in i sitt barns sociala liv, dels i den fysiska världen men framför allt i den digitala världen där mycket av rekryteringen sker.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen