Rymden är fortfarande ledig efter Reinfeldt

26 tiberg kristersson 1080


Statsministrar som kommer till Almedalen brukar välja en av två vägar. Antingen släpper de marken och vädrar luftiga visioner för framtiden. Jag har hört motton som “Det gröna folkhemmet” (Göran Persson), “Hållbar framtid” (Löfven) och från Fredrik Reinfeldt en lite mer svävande fråga om det finns liv i rymden.

Eller så väljer de att lista vad de har uppnått. Det blir mer jordnära, men också tråkigare. Ulf Kristersson valde detta senare alternativ i år. Hans tal dominerades av en lång rad av vad hans regering hade gjort under de två år som den suttit, och det kretsade mest kring åtgärder för att bekämpa brottslighet och minska invandringen. Och en stor klapp på axeln eftersom regeringen nu, med egna ord, vunnit kampen mot inflationen.

Ämnet fick de största applåderna – igen

De största applåderna kom dock efter beskedet att regeringen är klar med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol. (Samma besked fick de största applåderna även förra året – och får det förmodligen igen nästa år, då förslaget – eventuellt – också blir verklighet).

Det var inte första gången Ulf Kristersson höll den här typen av tal. Det är något han gillar att göra och vi har hört en del av formuleringarna förut. Men om talet återvanns var det också det enda exemplet på någon form av miljötänk. Klimatfrågan nämndes knappt, annat än som en eftertanke i samband med att regeringen i sommar ska ta nästa steg mot en utbyggnad av kärnkraften.

Regeringen brukar få kritik för att klimathandlingsplanen ännu inte fyllts med innehåll och den kritiken förväntas fortsätta även efter detta tal.

Platsen är ledig efter Reinfeldt

En fördel med Almedalstal är att de ger möjlighet att jämföra politikens huvudkombattanter i realtid. Kristersson passade så klart på att attackera oppositionen för oenighet – ikväll kan oppositionsledaren Magdalena Andersson ge tillbaka i sitt Almedalstal kl 19.00

Det återstår att se om hon som tidigare statsminister väljer att behålla kontakten med den dagliga politiken eller att ge sig in i visionernas värld. Platsen är fortfarande ledig efter Reinfeldt.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen